Az egekben van itthon az üzemanyagok ára: visszasírjuk az árstopot?

HelloVidék   
  Megosztom
Az egekben van itthon az üzemanyagok ára: visszasírjuk az árstopot?

Az üzemanyag-árstopot csak a magyarok harmada szeretné visszavezetni, a többség elutasító lenne egy ilyen ötlettel szemben - írja a Népszava. A lap megbízásából készült kutatásból kiderült az is, hogy a mostani magas üzemanyag árak miatt az autósok 9 százaléka már más közlekedési módra váltott, illetve erre készül.

A reprezentatív kutatás során a kérdezettek fele elutasította azt, hogy újra bevezessék az üzemanyag-árstopot, és csak 37 százalék kívánja vissza ezt az intézkedést. A válaszadók maradék 13 százaléka pedig vagy nem tudja vagy nem adott választ erre a felvetésre. A szeptemberi felmérés tanúsága szerint az autóval járók 9 százaléka a mostani üzemanyagárak miatt már más közlekedési módra váltott, illetve erre készül. 33 százalék átlag 899 forintos literenkénti üzemanyagárak mellett térne át. 58 százalék nem adott számszerű választ: többségük „nem tudott”, 16 százalék pedig már eddig is csak rendszertelenül használt kocsit.

A kutatás szerint szeptemberben egy autóval rendelkező háztartás havi 40,45 ezer forintot költött üzemanyagra. Ez az összeg augusztusban 39,5 ezer forintot tett ki. A kutatásban részt vevők 66 százalék benzines, 23 százalék dízelautóval jár, 6 százalék több autót is birtokol, 2 százalék hibridet, 1-1 százalék pedig tisztán elektromosat vagy gázüzeműt vezet.

A kérdezettek majdnem fele, 49 százaléka majdnem mindennap autóba ül. A tömegközlekedésen az augusztusi 59 százalék után szeptemberben már 73 százalék gondolkodott, sőt 13 százalékuk kerékpárra is szállna.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

üzemanyag

autósok

kutatás

közlekedés

benzin ára

dízel

árstop

gazdaság

hellovidek