Drasztikusan esett a sertéshús fogyasztása itthon: ilyen árakat várhatunk az év végére

Agrárszektor   
  Megosztom
Drasztikusan esett a sertéshús fogyasztása itthon: ilyen árakat várhatunk az év végére

Az utóbbi években az EU egészében csökkent a sertésállomány, 2012 és 2022 között összesen 8,42 millióval kevesebb lett a sertés, vagyis 6 százalék tűnt el. Idén az uniós sertéshústermelés 8 százalékkal, 11,9 millió tonnára esett vissza az év első hét hónapjában. Az Agrárszektor utánajárt az árak alakulásának is. 

Az utóbbi években tapasztalható sertésállomány-csökkenés tovább folytatódott az Európai Unióban. A nagyarányú csökkenés több okra vezethető vissza, amelyek főleg az utóbbi évek tartási költségek drasztikus emelkedése, az afrikai sertéspestistől való félelemmel és a sertéshús-fogyasztás Európa-szerte tapasztalható folyamatos csökkenésével függenek össze, írja az Agrárszektor.

Az EU sertéshústermelése 8%-kal, 11,9 millió tonnára esett vissza az idei év első hét hónapjában, ami a második egymást követő évben jelentős visszaesés. A január-júliusi termelés is 10%-kal maradt el az ötéves átlagtól. Az EU Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint 2023-ban a sertéshústermelés 6,6 százalékos csökkenést mutat majd az év végén. A termelés visszaesése az összes kulcsfontosságú országban megfigyelhető.

Magyarországon a kisebb gazdaságok inkább feladják

A 2023 június 1-jén közétett KSH adatok szerint a sertések száma 2,6 millió alatt maradt, ami a fél évvel korábbival lényegében megegyező, míg a 2022. júniusinál 155 ezerrel kevesebb. A sertéstartók száma is tovább csökkent, számuk 2023. június 1-jén 24,7 ezer volt. Tovább folytatódott az a tendencia, hogy a kisebb, néhány sertést tartó gazdaságok fejezik be tevékenységüket.

Mindezek hatására a sertéstartó gazdaságok átlagos állománya a 2020. évi 60-ról 104 darabra nőtt. A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 11 százalékkal csökkent (16,3 ezer tonna) 2023 január–júliusában a 2022. január–júliusi mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 9,8 százalékkal 42,4 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 11 százalékkal csökkent (81,6 ezer tonna), ugyanakkor értéke közel 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 11 százalékkal (81 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 28 százalékkal volt több.

A magyar élősertés ár a 42. héten 680 HUF/kg, míg a malacárak a német tőzsdei jegyzés szerint 70 EUR/db (25kg/db) körül alakul. Érzékelhető, hogy még mindig szűkös az állománynagyság és a hízóalapanyag az EU-ban, remélhetőleg az év végi általános keresletnövekedés segíteni fogja a hazai sertéstartókat.

A teljes cikk az Agrárszektor oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

sertéshús

árak

aki páir

tenyésztők