Ezért jobb választás a házi mulcs: akár az egészséged is múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért jobb választás a házi mulcs: akár az egészséged is múlhat rajta

Ahogy beköszönt az ősz, úgy eljön az ideje, hogy több időt szenteljünk a kertünknek. Még a hideg hónapok beállta előtt gondoskodnunk kell azokról a virágokról, bokrokról, amelyek odakint vészelik át az őszt és a telet. Éppen ezért, hasznos lehet, ha mulcsot alkalmazunk a megvédendő területeken. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan érdemes a különböző mulcs fajtákat alkalmazni, illetve megnéztük azt is, hogy mire kell figyelni mulcs vásárlása előtt.

Miért jó ez a kertünknek?

A mulcsozás nagy hasznunkra lehet, ha alkalmazzuk, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Oké, de milyen buktatókra kell figyelni?

Nagyon sok udvaron, kertben sőt, parkban is láthatunk színes mulcsot, ami sokakban felveti a kérdést: oké, de vajon biztonságosak ezek a színezett talajtakarók? Pontosabban, sok háztulajdonos azt kérdezi, hogy a festett mulcs (más néven "színes talajtakaró") biztonságos-e a növények talajtakarása során, vagy biztonságos-e az élelmiszernövények körül. A The Spruce szakemberei úgy vélik, a színes talajtakaró festékanyaga azonban kevésbé probléma, mint az a fafajta, amelyre a festéket felvisszük.

A színes talajtakaró készítéséhez használt festékek különböző eredetűek, viszont mindhárom ártalmatlan:

  • A vörös mulcsot vas-oxiddal festik. Ez a vas és az oxigén vegyülete. Mindannyian ismerjük ennek a vegyületnek az oxidációjának eredményét: "rozsdának" nevezzük, ami vörös. Lehet, hogy a “rozsdának nincs túl pozitív konnotációja, de nagyon biztonságos a kertben.
  • A fekete talajtakaró szénnel van festve. Ezen nem kell meglepődnünk, mivel a szenet a szénnel társítjuk.
  • A talajtakaró egyéb színezékei növényi alapúak, ezért szervesek.

Sajnos az a kérdés, hogy a festett talajtakarók biztonságosak-e, nem ér véget a festék összetételének meghatározásával.

A legtöbb festett talajtakaró forrása az újrahasznosított fa. Eddig minden rendben. De a probléma az, hogy az újrahasznosított fa egy részét tartósítószerrel, kreozottal kezelhetik (ami káros). Más esetekben a talajtakaró forrása régi fa raklapok, és fogalmunk sincs, milyen célt szolgálhattak a múltban. Ha vegyi anyagok szállításához használták őket, akkor szennyezettek lehetnek.

A talajtakaró egyik legrosszabb forrása a CCA-val kezelt fa, amely talajtakaróként használva megemelheti az arzénszintet a talajban (CCA a kromált réz arzenát rövidítése). Bár 2002 után nagyrészt betiltották az arzén felhasználását a nyomáskezelt fűrészáru előállításához, a kertészek számára nehéz biztosan megmondani, hogy az általunk vásárolt festett talajtakaró forrásának egy része nem régi, maradék CCA-kezelt fa.

Keress rá a MSC Certification Logóra, amely igazolja, hogy a talajtakaró vagy talajtermék mentes a CCA-val kezelt fától. Az MSC a Mulch and Soil Council rövidítése. Az MSC terméktanúsítási programja szerint "A tanúsított talajtakarók és talajok országszerte megtalálhatók a nagy kereskedőknél és kertészeti központokban." Tehát keresd az MSC Certification Logót, ha növelni szeretnéd annak esélyét, hogy a vásárolt festett talajtakaró biztonságos az emberek számára.

Nem lőhetsz mellé a házi mulccsal

Mulcsolásnak azt nevezzük, mikor növényeink köré olyan anyagot szórunk, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is.

A talajtakarásra alkalmas organikus anyagok a következők: darált fakéreg, fa apríték, fenyő kéreg vagy tüske, levelek, széna és szalma. Éppen ezért, ha otthon bármelyikből felhalmozódik, vagy esetleg rokonoktól, szomszédoktól tudunk kérni, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen így olcsón, vagy akár ingyen is megúszhatjuk a mulcsozást, talajtakarást.

Hogyan használjuk a mulcsot?

  • Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.
  • Kerti komposzt - aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.
  • Fűkaszálék - minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.
  • Magokat még nem hozott gyomok - vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.
  • Szalma, széna - elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mulcs

mulcsozás

színes mulcs

kertrendezés