Lassan vége a vetési munkáknak: bizonytalanok a gazdák, nem tudni mire számíthatnak

Agrárszektor   
  Megosztom
Lassan vége a vetési munkáknak: bizonytalanok a gazdák, nem tudni mire számíthatnak

Végéhez közelednek az őszi vetési munkálatok a magyar földeken. Bár az utóbbi hetek során az időjárás - többé-kevésbé - a gazdák keze alá dolgozott, azért voltak olyan térségek, ahol a korábbi aszály miatt csúsztak meg a munkálatok, több helyütt pedig az esőzések okoztak kisebb-nagyobb leállásokat. A szántóföldeken emellett jelentős problémát és komoly károkat okoznak a mezei pockok is. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák - elmondásuk szerint - jól haladnak az őszi vetésekkel, ám a kártevőkkel mindegyiküknek meggyűlt a baja. A műtrágyák beszerzését és felhasználását illetően azt lehet látni, hogy a termelők sokkal bevállalósabbak, mint egy évvel korábban.

Lassan a végéhez közelednek az őszi vetési munkálatok a földeken. És bár az elmúlt hetek csapadékos időjárása az ország legnagyobb részén megfelelően átáztatta a talajokat, azért maradtak olyan területek is, ahol a korábbi aszályos időjárás miatt gondok voltak a talajelőkészítéssel. A gazdáknak ugyanakkor egyre nagyobb károkat és fejfájást okoznak a mezei pockok, amelyek a tavalyi hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás kedvező feltételeinek hatására rendkívüli módon elszaporodtak a földeken. A helyzet annyira súlyos, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére - megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét. Azonban továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény csak a mezei pockok járataiba juttatható be.

Nem várt kártevők?

A NAK a közelmúltban felmérte azokat a területeket, amelyek a leginkább érintettek a pocokfertőzésben: az adatokból jól látható, hogy az invázió vagy fertőzés a déli vármegyékből terjed fokozatosan észak felé. A rágcsálók a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelentik. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a visszajelzések szerint Békés vármegyében az egyes kultúrák vetésterületében jelentős visszaesések várhatóak a pocokinvázió miatt.

Mi történt még az ágazatban? Mire számítanak a termelők? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

termény

vetés

vetési munkák