Szenzációs felfedezés: ezzel bankot robbanthat Magyarország

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: ezzel bankot robbanthat Magyarország

Hamarosan a föld alatti vizekből nyerhet ki lítiumot a Mol Pusztaföldváron. A település felszín alatti vizeiben olyan magas a lítiumkoncentráció, hogy érdemes kinyerni belőle az alkálifémet.


 

Lítiumkitermelési próbaprojektet indít a Mol Békés vármegyében. Az alkálifémet számos területen fel lehet majd használni – akkumulátorgyártásban, üveg-előállításban, repülőgépiparban - számolt be róla az Index. A lap azt írja, hogy Pusztaföldvár felszín alatti vizeiben olyan magas a lítiumkoncentráció, hogy érdemes megpróbálni leválasztásos technológiával kinyerni belőle az alkálifémet.

A szénhidrogén-kitermelés miatt egyébként is felszínre hozott vizet hasznosítjuk majd

– mondta a portálnak Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója.

Az igazgató kiemelte, a Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia azonban a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott föld alatti vizet és megkíméli a termőföldeket.

Hozzátétette, a lítium az energiaátmenet kritikus fontosságú alapanyaga, amelyet számos más felhasználási terület mellett az akkumulátorgyártásban használnak.

Pusztaföldvár, egy hozzávetőleg 1400 lakost számláló Békés vármegyei falu. Ivancsics Pétertől, a Mol Békés régió kutatás-termelési vezetője a lapnak azt is elárulta, hogy a telephelyen dolgozók közül sokan a közelben laknak, többen százéves múltra visszatekintő bányászcsaládok leszármazottjai.

A pusztaföldvári jövőbeli termelési helyszín bejárásán a Mol szakembereitől a lapnak azt is elárulták, hogy a Lítium-Projekt előkészítése 2019-ben kezdődött, vízminták elemzésével. Ekkor jöttek rá, hogy a pusztaföldvári lelőhely bővelkedik az alkálifémben. Mind csoportszinten, mind a Mol kutatás-termelés divíziója részéről több csapat dolgozott együtt, hogy a próbaprojekt elindulhasson.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mol

kutatás

olaj