Ezen állhat vagy bukhat a termés sorsa: sok magyar gazda nem foglalkozik vele

HelloVidék   
  Megosztom
Ezen állhat vagy bukhat a termés sorsa: sok magyar gazda nem foglalkozik vele

A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amellyel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, egyre nagyobb figyelmet szükséges szentelni védelmére. Ennek érdekében A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrárminisztérium és a KITE Zrt. három kisfilm segítségével mutatja be a gazdálkodók számára alkalmazható új technológiákat.

A megfelelő mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gyakorlatokban hatalmas lehetőségek rejlenek – írja közleményében az Agrárminisztérium. A már bevált, jó gyakorlatok alkalmazásával helyreállítható a talaj állapota, csökkenthető a légkör széndioxid mennyisége, ami a talaj szervesanyag-készletének gyarapítására fordítható. Fontos, hogy a gazdálkodók a számukra legmegfelelőbb agrotechnikát használva, alkalmazkodni tudjanak a változó körülményekhez, védve talajukat, a talaj vízgazdálkodását, termékenységét. A kisfimsorozat ehhez kíván segítséget nyújtani.

Ezeket a talajromboló folyamatokat mutatják be

A grafikai elemekkel, gazdálkodói jó gyakorlatok bemutatásával színesített, 10-15 perces szakmai videók bemutatják a talajromboló folyamatok közül az eróziós károkat, a humuszvesztés folyamatát, valamint rámutat a megfelelő tápanyag-gazdálkodás fontosságára, az inputanyagok felhasználásának racionalizálási lehetőségeire. Szemlélteti, hogy lejtős szántóterületeken a víz, a lefolyási útvonala mentén gyakorlatilag évente elhordja az értékes humuszos termőföldet.

További lehetőség a talajaink helyben tartására, a humuszos talajtakaró védelmére, ha a gazdálkodó arra törekszik, hogy csak szükséges mértékben bolygassa a talajt, a lehető legtöbb szármaradványt hagyja a felszínén, biztosítsa minél hosszabb ideig a növényi borítottságot, amely a talajéletet is serkenti. Jó megoldás az is, ha a növényeket a lejtőre merőleges irányban vetik el, hiszen így a kultúrnövény is akadályozza a talaj lemosódását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

talaj

talajjavítás

mezőgazdaság

gazdaság

videó

agrárminisztérium