Döbbenet mennyi pénz ment a vidéki kastélyra: íme az eredmény

MTI   
  Megosztom
Döbbenet mennyi pénz ment a vidéki kastélyra: íme az eredmény

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban hétfőn átadták az épületegyüttes felújított lovardaépületét, ahol többek között a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet.

A beruházáshoz három év munkája mellett 1,9 milliárd forintnyi uniós és nemzeti forrás biztosítására volt szükség. A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében a Károlyi József Alapítvány másfél milliárd forintos uniós támogatás és hazai források felhasználásával a turisztikai vonzerő növelése érdekében végzett fejlesztéseket.

Megvalósult a nagyistálló épületének műemléki felújítása, benne egy új látogatóközpont kialakítása és a Károlyi család életét bemutató kiállítás létrehozása, valamint a kastélyban található történeti termeket műtárgyakkal és korhű bútorokkal rendezték be.

Az alapítvány az évi 30 ezer látogatót fogadó ingatlanegyüttes minden helyrajzi számára használati jogot kapott, tekintettel arra, hogy közfeladatot lát el, beleértve a 22 hektáros arborétumot is.

A II. világháború után a kastély az állam tulajdonába került. 1946-ban üdülőhelyként, utána pedig nevelőotthonként működött egészen 1979-ig. Végül az addig Párizsban élő Károlyi György 1984-ben létrehozta a Károlyi József Alapítványt, melynek fő célja volt a kastély felújítása.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

kastély

felújítás

károlyi-kastély