Gyűlnek a viharfellegek: egyre nagyobb bajban van a hazai élelmiszeripar?

Agrárszektor   
  Megosztom
Gyűlnek a viharfellegek: egyre nagyobb bajban van a hazai élelmiszeripar?

A magyar élelmiszeripar közel 15 százalékos visszaesést produkált idén. A szakemberek szerint ráadásul még nem látszanak azok a határozott jelek, amelyek ennek a folyamatnak a végét mutatnák.

Az idei év nem fog szép mérlegeredményeket mutatni az élelmiszeripari cégek többségében, sőt szinte mindenki lényegesen gyengébb eredményt fog kimutatni, mint az előző években. Erről Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója beszélt az Agrárszektornak adott interjújában.

A szakember kitért arra is, hogy egyelőre még nem lehet látni a kilábalás jeleit az ágazatban. A gazdasági környezet javulása esetén azonban már lehetne reménykedni abban, hogy az az élelmiszeripari cégek számára is kedvezőbb helyzetet teremt.

Éder Tamás úgy véli, hogy ez az év eddig olyan volt, amikor a legtöbb oldalról érte valamiféle negatív hatás az ágazatot, mert nemcsak a fogyasztás csökkent, hanem egyéb terheket is kaptunk.

Én még nem látom biztosan a kilábalás jeleit. Egy rendkívül hektikus 1,5-2 éven vagyunk túl. Tavaly két jelentősen eltérő félévet élt meg az élelmiszeripar. Az első félévben jelentős forgalomnövekedés történt

- hívta fel a figyelmet.

A szakember szerint 2023 nem fog szép mérlegeredményeket mutatni az élelmiszeripari cégek többségénél, biztos vagyok abban, hogy szinte mindenki lényegesen gyengébb eredményt fog kimutatni, mint 2022-ben, és attól tartok, hogy az ágazatban a megelőző években megszokottnál többen fogják veszteséggel zárni ezt az évet.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

élelmiszer

veszteség