Szenzációs felfedezés Szegeden: ez a találmány forradalmasíthatja az életünket?

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés Szegeden: ez a találmány forradalmasíthatja az életünket?

Környezetvédelmet támogató kerámiabetétet fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetemen. A zöldtéglának elnevezett katalizátor átalakítja a kályhákban-kazánokban az égéskor keletkező füst káros anyagait, például a veszélyes szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe.

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékén több évtizede folynak környezetvédelmi kutatások, dr. Sápi András vegyész pedig két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. A kutatási tervet az indokolta, hogy az Európai Unióban az elmúlt évek során egyre lejjebb szorították a szabályok a füstkibocsátás megengedett mértékét. Európában azonban az ipari és a lakossági fa- és vegyes tüzelésű berendezések – kályhák, kandallók, kazánok – száma több mint 70 millió - számolt be róla a Telex.

A fűtés során az égési folyamatban mindenképpen keletkezik korom, nitrogén-oxid és veszélyes szén-monoxid. Ezért a kályhákban, kandallókban és kazánokban olyan megoldást kell alkalmazni, ami csökkenti a káros anyagok kibocsátását. Az egyetem anyagilag, műszeres háttérrel és minden egyéb szükséges forrással támogatja Sápi András kutatását.

A katalizátorhoz felhasználható anyagok tesztelését szinte kiskanálnyi adagokkal kezdtük: először kis mennyiségeknél vizsgáltuk meg, hogyan reagál egy-egy anyag a füstgázokra

– magyarázta a lapnak kutató.

Az elkészült katalizátort a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A szegedi zöldtégla hasonló elven működik, mint a belső égésű motorral hajtott gépjárművek katalizátorai, tehát az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká.

A katalizátort szeretnék majd külföldön is árusítani. A környezetvédelmi szempontok mellett vásárlóknak az is ösztönző lehet, hogy a kerámiabetét átalakítja a fűtéskor keletkező, veszélyes szén-monoxidot, amely hazánkban eddig évente több halálesetet is okozott. A zöldtégla emellett a fűtési hatásfokot is javítja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

szeged

környezetvédelem

katalizátor