Fellélegezhetnek a vidéki város lakói: végre kármentesítették a súlyosan szennyezett holtágat

MTI   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a vidéki város lakói: végre kármentesítették a súlyosan szennyezett holtágat

Befejeződött Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden, a környezetvédelmi beruházás uniós támogatással, 4,5 milliárd forintból valósult meg - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) csütörtökön az MTI-t.

A 18,66 kilométer hosszú holtágat - amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát - a Tisza szabályozása során, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki. A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben az 1970-es, 1980-as években. A 2000-es években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen a tavalyi év közepéig.

600 ponton vizsgálták ki a szennyezést

A kármentesítést részletes felmérés előzte meg, több mint 600 ponton végeztek iszapmintavételt, ellenőrizték a környező talajvíz és talaj állapotát. A vizsgálatok szerint a szennyezés a holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszára korlátozódott. A mederüledékben a határérték alatt találtak fémszennyezést, illetve lényegesen nagyobb mennyiségben policiklusos aromás szénhidrogéneket. A felszín alatti vizekben és a környező talajban azonban nem mutattak ki komolyabb szennyezést.

A mintegy 72 ezer köbméternyi szennyezett iszap biodegradációs ártalmatlanításának pontos paramétereit egy pilot projektben határozták meg. Az iszapot szénhidrogénbontó baktériumokkal kezelték, komposztanyag és növényi töret hozzáadása mellett. A Feketevíz déli harmadát leszámítva a víz teljes leengedése nélkül termelték ki a mederüledéket. A szennyezett iszap egy részét elszállították veszélyeshulladék-kezelőhöz, a fennmaradó részt pedig a mederben tisztították meg. A projekt alatt folyamatosan monitorozták a beavatkozás környezeti hatásait, a levegő és a talajvíz minőségét. A végleges medervonalat a megtisztított iszap visszahelyezésével alakították ki.

Javultak a lakosság egészséges életfeltételei

A környezetvédelmi beruházás eredményeként javult az ár- és belvízvédelmi biztonság, a jó ökológiai állapot elérésével pedig nőtt a biodiverzitás és a hatásterületen élő lakosság egészséges életfeltételei is javultak - áll a közleményben.

Egy párhuzamosan futó, szintén uniós támogatással megvalósult, 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás során javították a holtág vízgazdálkodási infrastruktúráját. A többi közt összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot, bővítették és felújították vízkormányzó műveket, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt, valamint a Hattyasi szivattyútelep átalakításával biztosították a vízpótlás lehetőségét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tisza

gyálai holt-tisza

kármentesítési munkálatok

környezetszennyezés

vízszennyezés

egészség

gazdaság