Jó mintát mutat a magyar cég: nem kell nekik az olcsó vendégmunkás, saját dolgozóikat támogatják

Pénzcentrum   
  Megosztom
Jó mintát mutat a magyar cég: nem kell nekik az olcsó vendégmunkás, saját dolgozóikat támogatják

„Ha egy kolléga jobban érzi magát a bőrében, akkor jobban fog teljesíteni, és az jó a cégnek is” - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Tóth Orsolya. Az UBM HR vezetőjével a munkaerőpiac legnagyobb kihívásairól, a hazai kékgalléros foglalkoztatást egyre inkább érintő vendégmunkás-beáramlásról, a mesterséges intelligencia előretöréséről, de a nyugdíjasok foglalkoztatásáról és a részmunkaidő hazai elmaradásairól is beszélgetett a portál.

Turbulens időszakot él át napjainkban a foglalkoztatás: egyfelől még folyamatosan nő a foglalkoztatás, másfelől a munkanélküliek száma is, miközben sok szakmában óriási a munkaerőhiány. A portál erről is kérdezte a szakembert. Mint mondta,

A magam részéről én mélyen hiszek a munkavállalók megtartásában. Ez az első és legfontosabb. Toborozni lehetőleg akkor kell, ha bővülünk. Mindenképp elsődleges cél, hogy próbáljuk meg a minőségi munkaerőt megtartani. Nagyon sokat igyekszem tenni azért, hogy ez megvalósuljon. A számaink alá is támasztják ezt, a kollégáinknak több mint 50 százaléka legalább öt éve van itt, 20 százaléka pedig több mint 10 éve. Nagyon nagy az elköteleződés a szolgálati időt tekintve, és itt most 475 emberről beszélünk. A fluktuációt is igyekszünk alacsonyan tartani, az elmúlt években ez 12-14 százalék volt, ebből az önkéntes elvándorlás 6-8 százalék szokott lenni. A mai viszonyok között ez nem rossz eredmény.

A portál arra is kitért, hogy a gazdagabb társadalmakban meghatározó szerepe van az olcsó munkaerő szükségességének. Minél inkább fejlődik ebbe a táborba Magyarország, annál inkább jelentkezik ez a szükség itthon is. A szakembert arról is kérdezték, mi a véleménye erről a tendenciáról?

Az ilyen jellegű munkaerő-közvetítők egyre többet keresnek engem is. De ez nem új jelenség, már több éve megjelent. Nekünk eddig erre nem volt szükségünk, a saját munkaerőinkben bízunk, és őket szeretnénk megtartani, fejleszteni. A vendégmunkások olcsóbbak, de mi szeretnénk a saját, állandó dolgozóinkkal dolgozni, amíg erre lehetőségünk van

- mondta Tóth Orsolya, majd hozzátette, belátható időn belül lehet erre igény.

Ha nem találunk elég munkaerőt. Elsősorban a fizikai állományra gondolok, ez ott lesz komolyabb kérdés

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendégmunkások

magyar cégek

vendégmunkás-beáramlás

mesterséges intelligencia