Ez most sok vagy kevés? Kiderült, hány millió négyzetméteren javították ki a hazai úthálózatot

HelloVidék   
  Megosztom
Ez most sok vagy kevés? Kiderült, hány millió négyzetméteren javították ki a hazai úthálózatot

December 15-én véget ért Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújításának első éve. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által 2022. szeptember 1-jén üzemeltetésre, fenntartásra, fejlesztésre átvett 1237 km hazai gyorsforgalmi út 43%-a, 538 km kerül a többi úttal azonos műszaki szintre 2025-ig - közölte a MKIF Zrt.


 

Az idei munkálatok április 12-én, a Letenyei határátkelő elbontásával indultak. A burkolatok, ún. szintrehozása során a teljes főpálya 19%-a megújult 2023-ban. 3,6 millió négyzetméteren cserélték a régi, tönkrement burkolatot új aszfaltra. Nem csak a felső kopó, de ahol szükséges volt, ott a kötő és alapréteget is cserélték, sőt bizonyos helyeken a mélyebb szerkezeti részeket is javítani kellett. Az elvégzett feladatokhoz 400 terelést építettek ki országszerte.

A 8 hónapig tartó munkák során fél millió tonna aszfaltot használtunk fel, 9 gyorsforgalmi úton. Az elvégzett burkolatcsere 4/5-e az M7, M3, M1 autópályákon történt. Csak ezeken a sztrádákon 2,8 millió négyzetméteren dolgoztunk

- közölték.

De a szintrehozás mellett idén megújult 106 híd és felüljáró, 140 pihenőben kiépítették a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét, elindították a pihenők épületeinek és környezetének megújítását. Faültetési programuk során 86 helyen, közel félezer csemetét ültettek.

A szintrehozás jövőre is folytatódik

A tervek szerint, 2024-ben legalább ugyanekkora mértékben újulnak meg a hazai autóutak és autópályák.

Folytatódik a pihenők felújítása is. 2025-ig pedig 50-60 csomópont esetében a vízelvezető-rendszereket, az esetleges rézsűcsúszásokat is rendbe tesszük

- ígérték.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

út

javítás

fejlesztés