Tömegek lépnek le Magyarországról: itt a válasz, hol éri meg legjobban munkát válallni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tömegek lépnek le Magyarországról: itt a válasz, hol éri meg legjobban munkát válallni

Egyre többen magyar család ünnepli úgy a karácsonyt, hogy szeretteik távol, külföldön élnek tőlük és sok száz vagy ezer kilométert kell megtenniük, hogy együtt ünnepelhessenek. Hová vándorolnak ennyien, és mely országokból jönnek haza a legtöbben? Melyik megyékből vándorolnak ki a legtöbben külföldre? Ezeket a kérdéseket járta most körül a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum ma írásából kiderül, hogy a kivándorló magyarok száma 2015-ig egyre emelkedett, majd évről évre csökkent, egészen 2020-ig. 2020 után pedig ismét emelkedés kezdődött, 2022-ben pedig már csaknem annyian vándoroltak el, ahányan a 2016-os évben. A visszavándorlás ezzel szemben egészen 2018 növekvő tendenciát mutatott, azóta viszont inkább stagnál. 2022-ben enyhe emelkedést lehetett megfigyelni. Ugyanakkor 2018 volt az az év is, amikor a visszavándorlók száma meg tudta közelíteni a kivándorlókét, és 2021-ig volt jellemző ezután, hogy több magyar vándorolt vissza, mint el. 2022-ben azonban fordult a kocka és ismét a kivándorlók lettek többen.

Mégis hova készül ez a sok magyar?

Azok közül, akik legalább egy évet külföldön éltek, a legtöbben (83%) Európában, leggyakrabban EU-tagállamban (55,4%) éltek. Csaknem a válaszadók negyede Németországban élt, ötödük pedig az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban mindössze 6% töltött el legalább egy évet, és vándorolt vissza, egész Ázsiában mindössze 5%, miközben Ausztriában 8,8%, Hollandiában 3,1% lakott hosszabb-rövidebb ideig a válaszok szerint.

Melyik megyékből vándorolnak ki a legtöbben külföldre?

Ha azt is megvizsgáljuk, hol élnek jelenleg arányaiban legtöbben, akik korábban legalább 1 évig külföldön laktak, akkor egyértelműen Budapest vezet. A fővárosban élők közül 6,5 százalék élt valaha legalább egy évet külföldön - nevezzük őket az egyszerűség kedvéért világlátott magyaroknak. Az országos átlag 3,8%, akárcsak Csongrád-Csanád megyében, ennél valamivel magasabb Pest vármegyében a világlátottak aránya 3,9%. A legmagasabb viszont - Budapest után - Baranya vármegyében, ahol a 2022-es népszámlálási adatok szerint az ott élők 4,1%-a élt már külföldön legalább 1 évet.

A teljes cikket a Pénzcentrumon olvashatjátok, ITT!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kivándorlás

pénzcentrum

megye

munkaerőpiaci helyzet

eu

fizetés