Ki, mennyit keres a mezőgazdaságban? Itt vannak a számok!

Agrárszektor   
  Megosztom
Ki, mennyit keres a mezőgazdaságban? Itt vannak a számok!

Egyre nagyobb gondot okoz a megfelelő munkaerőhiány az agráriumban. További probléma, hogy jellemzően alacsonyabbak a jövedelemszintek, mint egyes másik nemzetgazdasági ágakban. Emellett az itteni munkavégzés általában keményebb fizikai tevékenység, ami kevésbé vonzó a munkavállalók számára.

Továbbra is óriási gondot okoz, hogy nincsen elég képzett szakember, az újabb gépek kezeléséhez pedig egyelőre nincs elegendő rutinja a mezőgazdászoknak, ugyanis ezekhez már nem elegendő az évtizedekkel ezelőtti gépészeti tudás - írja az Agrárszektor.

A KSH adataiból kiderült, hogy 2020 januárjában a mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat egységében a havi bruttó átlagkereset 294 680 forint volt. 2021-ben emelkedett ugyan, de nem sokkal, hiszen 305 542 forint volt. 2022-ben viszont már komolyabb emelkedés történt, mivel 348 903 forintra ugrott. 2023 szeptemberében pedig már 440 forint volt a bruttó átlagfizetés a mezőgazdaságban. Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 384 900 forint volt.

Hajdú-Bihar megyében állattenyésztőt keresnek havi bruttó 500 ezer forintért, Veszprém megyében - mint írják - szorgalmas pároknak tanyagazda munkát ajánlanak havi bruttó 700 ezer forintért, Komárom-Esztergom megyében pedig tojástermelő tojótelepre keresnek munkatársat havi bruttó 350 ezer forintért.

Fontos kiemelni, hogy a mezőgazdaságon belül is hatalmas lehet a szórás a fizetéseket tekintve. Az agrárgépészek például jelentősen magasabb fizetésért dolgoznak, amit jól mutat az is, hogy 2020-ban már a nettó 450 ezer forintot is elérte a havi fizetésük. Ahogyan a fent mutatott állásajánlatok mutatják, a szakmunkások ennek a töredékét keresik a mai napig. Az pedig hamarosan kiderülhet, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér emelése milyen hatással lesz az agráriumban dolgozók fizetésére.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgadaság

bérek

munka