Nagy bejelentést tett a kormány: rengeteg vidéki magyart érint majd ez a támogatás

MTI   
  Megosztom
Nagy bejelentést tett a kormány: rengeteg vidéki magyart érint majd ez a támogatás

A továbbiakban is folytatódnak a bölcsődefejlesztések - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes közleménye szerint a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése érdekében a kormány továbbra is elkötelezett a szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat bővítése mellett.

Az elmúlt évek komplex bölcsődefejlesztésének köszönhetően egyre több szülő tudja bölcsődében elhelyezni kisgyermekét: 2010-hez képest csaknem megduplázódott a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, és több mint három és félszer annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás. A bölcsődei hálózat bővülése a kisgyermeket nevelő családok választási szabadságát erősíti, ha a szülő a gyermeke 3 éves kora előtt térne vissza a munka világába. Ennek érdekében 2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma

- emelte ki.

A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése keretében az elmúlt években - a bölcsőde mellett - új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó ellátástípusok, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában

- olvasható a közleményben.

Az új ellátási formák 2017-től dinamikusan fejlődnek, a mini bölcsődék jelenleg már közel 4000, a családi bölcsődék pedig több mint 8700 férőhelyet biztosítanak. Folyamatosan javul az országos lefedettség is: csaknem három és félszer annyi - több mint 1100 - településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben. Intézményekből, szolgáltatásokból négyszer annyi van, mint 2010-ben (akkor 668 bölcsőde működött)

- közölte.

Úgy folytatta, hogy a KSH kimutatása szerint évek óta fokozatosan csökken azoknak a 3 éves kor alatti gyermekeknek az aránya (2017-ben 26 százalék, 2022-ben 18,5 százalék), akiknek a lakóhelyén nem hozzáférhető a bölcsődei ellátás valamely formája.

A bölcsődefejlesztések a javuló foglalkoztatási adatokhoz is hozzájárulnak, egyrészt azzal, hogy a férőhelybővítésekkel párhuzamosan új munkahelyeket teremtenek, másrészt azáltal, hogy a kisgyermekes szülők vissza tudnak térni a munkaerőpiacra akkor, amikor szeretnének

- jelezte Hornung Ágnes. Hozzátette, hogy a 3 év alatti kisgyermeket nevelő 25-49 éves anyák foglalkoztatási rátája évről évre emelkedik, több mint 11 százalékot javult (2010-ben 66,6 százalék, 2022-ben 77,7 százalék).

A fejlesztések a jövőben sem állnak meg: uniós és hazai forrásokból csaknem 10 ezer új bölcsődei elhelyezést biztosító férőhely építése zajlik, emellett a 2021-2027 közötti uniós fejlesztési időszakban jelentős forrás áll rendelkezésre a többi között a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelők tanulmányi ösztönzésére is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bölcsődefejlesztés

támogatás

bölcsőde ellátás

kulturális és innovációs minisztérium