Gőzerővel toborozzák a külföldieket a magyar gyárakba: már 10 ezer filippínói robotol nálunk

Világgazdaság   
  Megosztom
Gőzerővel toborozzák a külföldieket a magyar gyárakba: már 10 ezer filippínói robotol nálunk

Ma Magyarországon már 120 ezer külföldi van jelen vendégmunkásként. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint azonban erős hisztériakeltés zajlik, a külföldiek ugyanis nem veszik el a magyarok munkahelyeit.


 

Nagyságrendileg ma Magyarországon 120 ezer külföldi van jelen vendégmunkásként: ezek döntő többsége, mintegy 40 ezer ukrán állampolgár, emellett azonban vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, és Fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren - jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaságnak nyilatkozva.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy

sem minőségében, sem mennyiségében nem veszélyeztethetik a magyar munkaerőpiacot a vendégmunkások,

nem fogják letörni a béreket, és a munkahelyeket sem veszik el a magyaroktól. Ugyanakkor a gazdasági növekedés miatt szükség van rájuk, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint a legaktívabb korú, 20–64 közötti korosztályban 2030-ra a mostanihoz képest 300 ezer fővel fog csökkenni a munkavállalói létszám.

Emlékeztett, hogy kvóta alapján fogják meghatározni a Magyarországra behozható vendégmunkások számát, és a kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ami az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott.

Beszélt a potenciálisan még bevonható hazai munkaerőről is, melynek kapcsán elmondta, hogy

A munkanélküliek 23 százaléka vagy még soha nem dolgozott, vagy már legalább nyolc éve munka nélkül van - tette hozzá. Úgy véli, hogy a munkanélküliek közül maximum 100 ezer főt lehetne viszonylag könnyen megszólítani és bevonni a munkaerőpiacra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

külföld

munkaerőpiac

munkanélküli

külföldi vendégmunkás

vietnámi

ukrán

filippinói