Riadót fújt a Nébih, óriási a baj: sorra fertőződnek meg a telepek, már 10 vármegye érintett

Agrárszektor   
  Megosztom
Riadót fújt a Nébih, óriási a baj: sorra fertőződnek meg a telepek, már 10 vármegye érintett

Már több mint 1,5 millió állatot öltek le Magyarországon azóta, hogy 2023 novemberében ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusa hazánkban, a betegség jelenlétét mostanra csaknem 75 baromfitartó telepen igazolták - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárszektort. Kiemelték azt is, hogy a telepek nagy része nem egymástól, hanem a vadmadaraktól fertőződött meg.

2023 novemberében ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusa a magyarországi baromfiállományban. A kórokozó jelenlétét eddig 10 vármegyében - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg - azonosították. Legutoljára a Somogy vármegyei Kaposvár településen található, nagyjából 39 000 hízópulykát számláló telepen mutatta ki a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát. Ahogyan azt a Nébih-től lapunk megtudta, ezidáig több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni a betegség felszámolása és megelőzése céljából, aminek körülbelül a felét víziszárnyasok (lúd, kacsa) teszik ki, a másik felét pedig a tyúk és pulyka állományok. Emellett elenyésző mennyiségű fácánt és tőkés récét is érintett a betegség - írta az Agrárszektor.

Rengeteg telep érintett

Habár a mostani járvány nem érintett annyi baromfitartó telepet és állatot, mint a korábbi, így is sok termelőnek kellett megküzdenie a vírussal. A Nébih lapunkkal közölte, az ideit megelőző, 2022 őszétől kezdődő járványban 168 telepen igazolták a betegség jelenlétét, és nagyságrendileg 2,2 millió állatot kényszerültek leöletni a szakemberek.

A mostani járványban nem terjed olyan rohamosan a betegség, mint az ezt megelőzőekben. A korábbi járványok során egy területen terjedt szét robbanásszerűen a betegség. A mostani járványban - bár több vármegyében jelent meg a vírus - nem jellemző a robbanásszerű terjedés, inkább elszórtan jelentkezik a betegség. Ez nagy valószínűséggel a vadmadár (főként daru) vonulásokkal van összefüggésben, tehát a telepek nagy részéről elmondható, hogy nem egymástól, hanem a vadmadaraktól fertőződtek meg

- tájékoztatta az Agrárszektort a hivatal.

Mi a helyzet a kártalanítással?

A 2022 őszétől kezdődő járvány kapcsán összesen 16,327 milliárd forint állami kártalanítást fizettek ki Magyarországon a termelőknek. Ez több, mint az azelőtti, 2022 tavaszától induló járványban kifizetett összeg.

A lap megtudta többek között azt is, hogy habár több országban is elkezdtek kidolgozni vakcinát a madárinfluenza ellen, Magyarországon még nem engedélyezett ezek használata, aminek szakmai és kereskedelmi okai egyaránt vannak.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

tyúk

madárinfluenza