Megkongatták a vészharangot: őrület, ami 2024-ben jön a vidéki lakáspiacon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: őrület, ami 2024-ben jön a vidéki lakáspiacon

A CSOK Plusz és egyéb támogatások növelhetik az adásvételek számát, különösen a jó minőségű lakások és családi házak iránt, valamint a jó közlekedéssel rendelkező településeken. De vajon a kereslet növekedése és az áremelkedések mellett milyen kihívásokkal néz szembe az vidéki ingatlanpiac? Milyen hatásai lesznek a támogatási formáknak az árakra? Válaszokért felkerestük a Duna House és Otthon Centrum szakembereit, hogy megtudjuk, mire számíthatunk az idei évben.

Milyen kilátások előtt áll az ingatlanpiac vidéken 2024-ben?

Duna House: 2024-ben a tavalyinál magasabb tranzakciószámra számítanak a Duna House szakértői, amely az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók aktivitásának erősödését jelenti, így az idei évben 110-130 ezer adásvétel várható a hazai ingatlanpiacon.

Az inflációkövető állampapír megszűnésével újra emelkedhet a befektetési céllal zárult adásvételek száma, az újragondolt otthonteremtési támogatások eredményeként pedig jelentősen javulhat az első lakásukat megvásárló, és a nagyobb lakásba költöző családok helyzete. Az új CSOK Plusz, és a megemelt Falusi CSOK, valamint a Babaváró támogatásoknak köszönhetően nagy segítséget kapnak a családok, ami mellett az első lakásukat szerzők számára további lendületet adhat a kedvezőbb önerőszabály is.

Hiszen ahhoz, hogy lakásvásárlásba kezdjenek a fiatalok, elegendő lehet mindössze 10%-ot előteremteniük. A CSOK Plusz támogatást 80 millió forintos ingatlanértékéig tudják igénybe venni, a nagyobba költözők 150 milliós értékhatárig, ráadásul a CSOK Plusszal vásárlók számára az ingatlanvásárlás a megjelölt vételárig továbbra is illetékmentes lesz.

Melyek azok a főbb kihívások és lehetőségek, amelyekkel a vidéki lakáspiacnak rövid és hosszú távon szembe kell néznie?

Duna House: A Falusi CSOK és a CSOK Plusz hatására megnövekedett keresletet nem biztos, hogy tudja majd fedezni a piacon megtalálható kínálat, így vélhetően a modernebb, jó állapotú otthonok vásárlása mellett szép számmal lesznek olyan vevők is, akik a felújításra és korszerűsítésre szoruló ingatlanok mellett teszik majd le a voksukat. Hosszú távon így remélhetőleg az ingatlanállomány állapotára is pozitív hatással lehetnek a megújult otthonteremtési támogatások.

Míg a tavalyi évre a korszerűtlen otthonok esetében csökkenésre, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben pedig enyhén emelkedő árszintekre számítottak ingatlanközvetítő szakértői, addig a 2024-es évet illetően már egyértelműen látszik, hogy a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatszintek és az új, valamint a megújuló otthonteremtési támogatások hatására történő keresletnövekedés az árakat is felfelé hajtja majd.

Otthon Centrum: Bár a tavalyi év során csökkent, még mindig elég magas a hitelkamat szint, amely visszafogja az ingatlanok iránti keresletet, csökkenti a vásárlók lehetőségeit.

Hosszútávon az ingatlan állomány elöregedése, a jobb állapotú ingatlanok szűkössége okozhat problémát. Bár utóbbi években sok lakás épült, ezek elsősorban a nagyvárosokban koncentrálódtak, a kisebb települések lakásállománya folyamatosan öregszik, kivéve a nagyvárosi agglomerációk népszerű településeit, ahol a városból kiköltözők miatt kisebb építkezések beindultak - kérdés, hogy az új támogatási forma nyújtotta keretek (és a vásárlók jövedelmi helyzete) tudja-e érdemben támogatni az építkezéseket.

Milyen várható hatása lesz/van a CSOK Plusznak a vidéki ingatlanpiaci keresletre és kínálatra? Változni fognak-e az ingatlanárak az új támogatási program bevezetése miatt? Milyen típusú ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet vidéken a CSOK Plusz támogatásával? Például új építésű, használt, vagy esetleg egyedi kialakítású ingatlanok?

Duna House: A CSOK Plusznak köszönhetően a fővárosban és megyeszékhelyeken található, jó minőségű lakások, valamint a Falusi CSOK-nak köszönhetően a jó közlekedéssel rendelkező, nagyvároshoz közeli településeken a modern családi házak lehetnek az átlagnál keresettebbek 2024-ben. Alapjaiban véve a 2023-as év enyhébb ingatlanpiaci forgalmának köszönhetően szélesebb ingatlankínálat gyűlt össze, hiszen 60-70%-kal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak jelenleg a vevők. Az azonban kérdéses, hogy a megnövekedett keresletet tudja-e majd fedezni megfelelő mennyiségű és minőségű otthonokkal az aktuális ingatlankínálat.

A kereslet növekedése az árakra is kihatással lehet, így fordulhat a trend, nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után ingatlantípustól és lokációtól függően különböző mértékben, de ismét emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon. A Duna House szakemberei így éves szinten 5-10%-os áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

Otthon Centrum: A CSOK plusz bevezetése kb. 10-15 ezer tranzakcióval növelheti az idei adásvételek számát. A családosok körében generál majd keresletet, elsősorban a nagyvárosok külsőbb részein, valamint közvetlen közelükben található agglomerációs településeken. Az említett területeken a kereslet és így az árak mérsékelt emelkedését idézheti elő a támogatási forma, elsősorban azért, mert a többlet kereslet megjelenésével nem tud lépést tartani a kínálat mennyisége.

Még nem tudunk tapasztalatok alapján válaszolni, de elsősorban a családosok által preferált ingatlantípus - a családi házak - iránt várható élénkebb kereslet. A jó állapotú és jó helyen elhelyezkedő lakások iránt is többlet keresletet generálhat a CSOK Plusz. Mivel a támogatások és a jövedelem (hitelképesség) erősen befolyásolja a piacot várhatóan a megfizethetőbb kis társasházi lakások iránt is fokozott érdeklődés lesz a kertvárosi övezetekben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdagság

csok plusz

ingatan

adás-vétel