Vége a találgatásnak: eldőlt, kell-e hazai akkugyár a szegedi BYD-nek

Népszava   
  Megosztom
Vége a találgatásnak: eldőlt, kell-e hazai akkugyár a szegedi BYD-nek

Dél-Magyarország fellélegezhet: nem kell akkugyárnak épülnie a BYD szegedi autógyára miatt. A felrebbenő pletykákkal ellentétben tehát mégsem Magyarországon gyártják, hanem Kínából hozzák a BYD hamarosan épülő szegedi üzemébe az akkumulátorokat.

Arra a kérdésre, hogy a világ vezető elektro¬mos¬autó-¬gyár¬tója miért nem egy Szegedhez közeli városban gyártja az akkukat is, a válasz elég egyszerű: a felhasznált grafitot nagy tömegben mindenképpen ide kellene hozni Kínából, és alig van költségkülönbség aközött, hogy az alapanyagot vagy a részegységeket szállítják oda. Az sem elhanyagolható, hogy így nem kell felépíteni több száz millió euróból egy új gyárat – tudta meg a beruházásokról a Népszava.

A találgatások külföldi helyszíneket is érintettek, több forrásunk is úgy vélte, nem kizárható, hogy Szerbia vagy éppen Románia a lehetséges akkugyári célpont. A román helyszín mellett szólhatott volna, hogy EU-tagországról van szó, Szerbia mellett pedig, hogy ott lítiumlelőhelyek is találhatók, valamint az is, hogy nemrégen indult újra a vasúti személyforgalom Szabadka és Szeged között, ami biztosíthatná a kötött pályás áruszállítást.

A találgatások mellett már a beruházás tavaly december végi hivatalos bejelentésekor is azt hangsúlyozta Botka László polgármester, hogy a Szegeden épülő BYD gyárban biztosan nem lesz akkugyártás. Minden valószínűség szerint tehát az érkező kínai autógyár miatt nem épül újabb akkumulátorgyár az országban, hanem utaztatják majd az alkatrészeket. Persze azt nem tudjuk, mit hozhat a jövő, történt ugyanis már olyan, hogy egy akkumulátor-összeszerelő üzemből akkumulátorgyártó üzem lett, ez nem szokatlan a gyakorlatban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

byd

elektromos autó

gazdaság

akkumulátor

akkumulátorgyár

autó

szeged