Kilőhet a fürdőbelépők ára nyáron: vidéken sem lesz felnőtt jegy 10 ezer alatt?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kilőhet a fürdőbelépők ára nyáron: vidéken sem lesz felnőtt jegy 10 ezer alatt?

Akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek. Budapesten már alig találni olyan fürdőt, ahol a napi belépő ára nem haladja meg a 10 ezer forintot, és ez nem lesz másként vidéken sem. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint 10-15 százalékkal kerülhet többe egy belépőjegy, a jelenlegi árakhoz képest - írt a témáról először a Pénzcentrum.

Akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek - írta tegnapi cikkében a Pénzcentrum. Budapesten már alig találni olyan fürdőt, ahol a napi belépő ára nem haladja meg a 10 ezer forintot, és ez nem lesz másként vidéken sem. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint 10-15 százalékkal kerülhet többe egy belépőjegy, a jelenlegi árakhoz képest. A Víziközmű Szövetség szerint azonban 12 év után a megfelelő szolgáltatás biztosítása miatt szükség volt az áremelésre.

Ahogy Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Pénzcentrumnak nyilatkozta:

Ez egy kisebb, közepes fürdő esetén ez tízmilliós nagyságrendű többletköltséget jelent, a nagy fürdők esetében pedig már inkább 100 millió ez az összeg, amiről még egyelőre nem tudjuk, hogyan fogjuk kigazdálkodni. Ahogy mondtam, jelentősebb áremeléseket kellett végrehajtanunk a tiltást követően, és jelen inflációs környezetben nem bírna el további emelést a lakosság, tehát nagyjából ki vagyunk feszítve. Ennek ellenére kénytelenek leszünk kompenzálni a többletköltségeket, nőni fognak a jegyárak, igaz, nem az infláció mértékével, hanem annál kevesebbel.

Sokan pihentek vasárnap a sárvári fürdőben. A honlapjuk szerint, mivel a hétvége kiemelt időszaknak számít, egy felnőtt egész napra 7600 forintért válthatott jegyet, egy gyerek napi belépő pedig 3800 forintba került. A Magyar Fürdőszövetség szerint a nem lakossági felhasználóknak január elsejétől megemelt vízdíjak sok helyen drágulást hozhatnak - hangzott el az RTL Híradójában is.

Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Szerinte ugyan a legtöbb fürdő saját kúttal rendelkezik, például a zuhanyzók, vécék és éttermi szolgáltatások, valamint a medencék tisztításakor is a közműhálózatot használják. Úgy kalkulálnak, hogy van olyan fürdő, ahol a víznek az ára két és félszeresére, a csatornadíj pedig háromszorosára emelkedett és az alapdíjak is nőttek.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása miatt volt szükség az áremelésre.

Legutóbb 12 évvel ezelőtt változtak ezek a díjak méghozzá akkor 2,5 tized százalék körüli értékkel. Tehát az utóbbi 12 évben minden olyan szolgáltató, aki igénybe vette ezt a szolgáltatást az inflációs hatások nélkül vette igénybe és élvezte ennek az előnyeit

– nyilatkozta Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke az RTL-nek.

A Fürdőszövetség abban bízik, hogy az áremelkedés mértéke még nem befolyásolja negatívan a forgalmat, de ha szükséges, a szezonon kívül bizonyos szerződéseket meg is szüntethetnek, ami megtakarítást jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdő

belépő

jegyárak