Kifakadt az Év növénytermelője: Brüsszel támogatása lenne az egyetlen megoldás

Agrárszektor   
  Megosztom
Kifakadt az Év növénytermelője: Brüsszel támogatása lenne az egyetlen megoldás

"2024. februárjában csak azt tudom mondani, hogy ez az idei év sokkal nehezebb lesz, mint az előző kettő" - nyilatkozta Tóth Emil, a Sárrét Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A Fejér vármegyei gazdaság, illetve a köréje szerveződő cégcsoport vezetője, Tóth Emil, a Sárrét Kft. ügyvezetője nyerte el az Év növénytermelője díjat az Agrárszektor 2023 Konferencián.


 

A szántóföldi növénytermesztési ágazat jelenlegi helyzete sok minden, de nem rózsaszín - nyilatkozta a az Agrárszektornak Tóth Emil, hozzátéve, hogy a terményárak továbbra is alacsonyak, mind a búza, mind pedig a kukorica esetében 60 ezer forint körül vannak, és egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy a jövőben emelkedni kezdenének a tőzsdei árak. A Sárrét Kft. ügyvezetője szerint ez a mostani időszak tervezhetetlen, különösen akkor, ha a gazdálkodók nem érnek el egy hektáronkénti 600 ezres árbevételt, amivel még épp csak pozitív nullában lennének. Ennek azonban semmi reménye jelenleg.

A szakember elmondása szerint a mostani árak és költségek mellett Magyarországon nem igazán lehet nyereségesen szántóföldi növényeket termeszteni. Ha az ember 6 tonna/hektáros búzával és 7 tonnás kukoricával számol, még úgy is bőven 500 ezer forint alatt van az árbevétele. Ugyan el lehet hagyni a műtrágyát, de az megint a terméseredmények csökkenésével járna.

Tóth Emil úgy látja, hogy amíg nem kezdenek el emelkedni a terményárak, az uniós támogatás lenne a gazdák számára az egyetlen megoldás.

A teljes beszélgetés az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

mezőgazdaság

2024