Itt a mellbevágó igazság: ennyit kap egy nevelőszülő ma Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a mellbevágó igazság: ennyit kap egy nevelőszülő ma Magyarországon

Még mindig legalább 2 ezer nevelőszülő hiányzik a Magyarországon  rendszerből. Ahhoz, hogy valaki nevelőszülő lehessen viszont komoly kritériumoknak kell megfelelnie.

A hivatásos nevelőszülő rendszerben 2004-ről 2022-re közel 5 000 gyerekkel több került nevelőszülőhöz, azonban még mindig legalább 2 000 nevelőszülő hiányzik a rendszerből. A gyerekek átlagosan 5 évet töltenek rendszerben, mert az eredeti családjukba való visszakerülés nagyon ritka, ahogy az örökbefogadás sem egyszerű bizonyos kor felett - írja a Pénzcentrum.

A lap beszámolója szerint a nevelőszülőt alapdíjként havonta legalább a kötelező legkisebb munkabér 30%-a illeti meg. Ez 2022-ben havonta 60 000 forint volt, de 2023-ban már 69 600 forintra, 2024-re pedig 80 040 forintra emelkedett. Ezen felül gyermekenként, fiatal felnőttenként havonta legalább a minimálbér 20%-át kapjuk meg kiegészítő díjként. Ez 2022-ben havonta 40 000 forint, 2023-ban 46 400 forint volt. Ez 2024-ben 53 360.

Továbbá a gyermek ellátására, gondozására szolgáló juttatások is ugyanúgy megilletik a nevelőszülőt, mintha nem venné igénybe a GYED-et.

A nevelőszülőt a gyermek, fiatal felnőtt ellátására nevelési díj is megilleti, amely juttatást a nevelőszülő kizárólag a gyermek, fiatal felnőtt megfelelő ellátására fordíthatja (pl. élelmezés, ruházkodás, tankönyvek, egészségügyi ellátás, stb.).

A nevelőszülő a nevelési díj mellett külön ellátmányban is részesül a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésének és a lakásfenntartás költségeinek kiegészítésére. Ennek éves összege nem lehet kevesebb – gyermekenként, fiatal felnőttenként – az éves nevelési díj 25%-ánál. Ennek összege legalább 102 600 Ft.

A teljes cikkért katt az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

fizetés

nevelőszülő

oktatás