Ezt az 5 virágot soha ne ültesd el a kertben: gyönyörűek, de veszélyesek

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az 5 virágot soha ne ültesd el a kertben: gyönyörűek, de veszélyesek

Rengeteg féle virágból válogathatunk, ha fel akarjuk dobni egy kicsit a kertünket. Ilyen esetben általában az számít, hogy milyen a virág színe, mennyire dekoratív és, hogy a napos, vagy a félárnyékos helyet kedveli inkább. Bár azt hinnénk, a virágokkal nem lehet igazán melléfogni, ez nem így van: a következő 5 virágtól tartózkodjunk, mert tönkre tehetik az egész kertünket.

Ha szeretnénk feldobni a kertünket, jól válasszuk meg, milyen virágot vásárolunk, ugyanis vannak olyan fajták, melyeket jobb távol tartani otthonunktól. Általában a szín és a forma alapján választjuk ki, hogy milyen virágot ültetünk, illetve az, hogy figyelembe vesszük, mennyi napsütésre és vízre van szüksége az adott növénynek.

Bár az ebben a cikkben felsorolt öt virág is dekoratív, többségük annyira szapora és agresszív, hogy kertünk többi virága látja majd kárát az új jövevénynek. Több ezek közül a virágok közül allergiás reakciókat is kiválthat, illetve van amelyik mérgező is, így ha kicsi gyermekünk van, ezektől mindenképp óvakodjunk, írja a Family Handyman. Mutatjuk azt az öt virágot, amit mindenképp tíltsunk ki a kertből.

Kányazsombor

A kányazsombort könnyű összekeverni a lángvirággal, mivel hasonló virágai vannak, csak lila, rózsaszín és fehér színekben. Akárcsak a lángvirágnak, a kányazsombornak is jó illata van, de a hasonlóságok itt véget is érnek. A kányazsombor növénytanilag gyomokhoz köthető, és ez meg is látszik tulajdonságain: egy- kétnyári és évelő alfajai is vannak, rendkívül agresszívan terjeszkedik, és kiszorítja a többi növényt a kertből.

Réti füzény

A réti füzény virágának halvány rózsaszínű és lilás árnyalatai vannak, színe és hosszúkás alakja miatt távolról is könnyen felismerhető. Egyáltalán nem kell vele foglalkozni, megél magától is, ez az előny azonban hátrány is egyben, mivel a növény rendkívül gyorsan elterjed és nehéz kiirtani. Általában a vizes területek felé húzódik, mivel alapvetően mocsárban és vízpartokon őshonos növény. A réti füzény nagyon agresszív, kiszorít minden más virágot a nyirkos területeken. Ez a virág annyira szapora, hogy – az Észak-Dakota Állami Egyetem kutatása szerint – egyetlen növény 2,7 millió magot hoz. Érdekesség, hogy az egyébként steril fajták, mit például a vesszős füzény, termékennyé válik, ha réti füzény nő a közelében.

Disznóparéj

A disznóparéj igen egyedi megjelenésű növény, ez első sorban méretének és színes, csüngő virágainak köszönhető. Ezek a növény bár mutatós, de nyáron rendkívül sok pollent bocsát ki magából, ráadásul súlyosbíthatja is az allergiát és az asztmát.

Kutyatej

A kutyatej igen mutatós növény, sárga virágai feldobják a kertünket, de vigyázzunk ezzel a növénnyel! A kutyatej szára üreges, tejszerű nedve irritálja a bőrt, fel is hólyagosíthatja azt. Nagyobb a baj, ha a szembe kerül, mert ilyenkor gyulladást, könnyezést, időszakos vakságot is okozhat. A növény mérgező hatású: ha elfogyasztják, erős nyálzás, hányás figyelhető meg. Habár jó lehet a az olyan foltok elfedésére, ahol nem marad meg a fű, de ha nem vigyázunk vele, könnyen elterjed és kiszorítja a többi virágot.

Fehér üröm

A fehér ürömöt első sorban gyógynövényként és fűszernövényként használták a középkorban, Magyarországon sok népies neve is megmaradt: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló és mesétfű. Akárhogy nevezzük is, semmiképp se tűrjük meg a kertünkben, mivel amellett, hogy erős irritációt okoz pollenjeivel az allergiásoknak, teljességgel kiirthatatlan. A fehér üröm gyökereivel és apró magjaival terjeszkedik, amit a szél szállít. Nincs olyan vegyszer, ami kipusztítaná, sőt még a föld felásását és átmozgatását is túléli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

virág

kert

mérgező

mérgező növény

mérgező virág

kert

kertészkedés

növény

díszkert

kányazsombor

réti füzény

disznóparéj

kutyatej

fehér üröm