Nem várt látogatók: hatalmas károkat okoznak a vadak a balatoni településeken

HelloVidék   
  Megosztom
Nem várt látogatók: hatalmas károkat okoznak a vadak a balatoni településeken

A vadállatok körében is népszerű a Balaton. Több tóparti településen is találkozni lehet vaddisznóval, rókával, sakállal vagy éppen őzzel. Hozzáértők szerint főként az élelem miatt merészkednek az emberek közelébe, de az autópálya is behatárolja mozgásterüket.

Ahogy a portál írja, vaddisznók, rókák, sakál, őzek is rendszeresen megfordulnak a téli Balaton környékén. A legtöbb állat főként az élelem miatt merészkedik közelebb a lakókörnyezetekbe, viszont legtöbbször az az autópálya is behatárolja mozgásterüket. Balatonlellén például vaddisznók szakítottak föl több kerítést és az állatok és miután bejutottak feltúrtak mindent, hogy élelemhez jussanak.

Egyszer kellett elsütni a fegyvert, azóta nyugalom van. Az önkormányzatnak van egy szerződött hivatásos vadásza, aki lakott területen kívül kilőheti az állatokat. Idén egy esetben kellett intézkednie, pár hete. A vadak főleg a berkes részen, Balatonszemes felé, illetve Balatonboglár felé tűnnek fel. Találkoztunk már szarvassal és őzzel is, de a róka is gyakori vendég a településen. Az autópálya miatt tévednek be az állatok a városba, mivel nem tudnak szabadon mozogni

- mondta Kenéz István polgármester.

A teraszomról zavartam el a sakált. Ott lakmározott, rákiabáltam, de nem igazán jött zavarba. Nem egyedi a probléma, hiszen különféle intenzitással előfordulnak sakálok a településen. Akkor van baj, ha szezonban jönnek, mert sok mindent nem tudunk kezdeni velük. Nehéz kilövési engedélyt szerezni belterületre. A megoldás az lenne, ha kihelyeznénk csapdákat, de erre meg azt mondták a szakemberek, hogy nem lenne sok értelme. Ugyanis, ha visszaengedjük az állatokat a természetbe, előbb-utóbb visszajönnek. Nem kell csodálkozni azon, hogy megjelentek a sakálok, hiszen sokan kirakják az ételmaradékot, az állatok pedig jól tudják, hogy így könnyen juthatnak táplálékhoz

- mesélte Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kerítés

gazdaság