Bálint gazda elárulta: erre lesz szükséged a balkonkertedhez a koronavírus idején

HelloVidék   
  Megosztom
Bálint gazda elárulta: erre lesz szükséged a balkonkertedhez a koronavírus idején

A balkont, az erkély- és ablakládákat általában dísznövényekkel, színes virágokkal szokták beültetni, ám sok más lehetőség közül is válogathatunk Bálint gazda tanácsai alapján akkor is, ha nincs kertünk és csak az erkély áll rendelkezésünkre.

A koronavírus-járvány miatt több időt töltünk otthon, ezért kiemelten fontossá válhat a saját kis zöld övezet kialakítása. Ha nincs nagy kertünk és kizárólag az erkélyünk áll rendelkezésünkre gyakran csak a dísznövények, színes virágok kínálatából válogatunk pedig sok más lehetőségünk is van egy otthoni természetbarát környezet megvalósítására.

Bálint gazda tanácsai alapján nagyobb faládákban, dézsákban akár csemegeszőlő-tőkét, kivicsemetét vagy futórózsabokrot is fel lehet nevelni. A virágládákba ültethetünk paprika-, paradicsom-, tojásgyümölcs-palántát, valamint számos fűszernövényt is (petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma, rozmaring, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, csombor stb.), amelyek gyors segítséget nyújtanak a mindig sietve főző háziasszonyoknak.

A kínálatot bővítve, mostanra már hozzájuthatunk edényben is nevelhető alma-, körte-, cseresznye-, meggycsemeték, amelyek karcsúak, egyágasak és rajtuk fűzérszerűen helyezkednek el a gyümölcsök. Mivel a szennyezett városi levegő nagyobb fertőzési kockázatot hordoz és a szűkös hely is korlátozza a gyökérkorona kialakulását, ezért ezeket a növényeket fokozott gondossággal kell nevelni. Bőségesen kell őket öntözni és táplálni.

A gazda szerint a tömbházak keskeny erkélyeit feldobhatjuk azzal is, hogy a virágládákba hajnalkát, díszbabot, sarkantyúkát, szagosbükkönyt, dísztököt vetünk és a fejlődő hajtásokat felfuttatjuk.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

balkon

balkonkert

bálint gazda