Ezek a legnépszerűbb szobanövények itthon: mutatjuk, hogyan gondozd őket

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legnépszerűbb szobanövények itthon: mutatjuk, hogyan gondozd őket

A legjobb kertészekkel is megtörténik, hogy egy-egy virágot hiába gondoznak, az kipusztul. Nagyobb arányban történik ez az átlag növénykedvelőkkel, akik legtöbb esetben úgy vásárolnak virágot, hogy nem mérik fel annak igényét. Elég egy újságban, vagy Instagram-posztban elcsípni egy különleges növényt, ha megtetszik, legtöbbször meg is vásároljuk. Ám érdemes itt is bevetni a mindent a szemnek, semmit a kéznek mondást, ha nem akarunk több ezer forintot a kukába dobni. Hogy miért? Ennek jártunk most utána.

Nehéz nemet mondani egy virágra, ha különleges, ha furcsa színe vagy formája van vagy, ha épp akciós. Pedig, ha nem vagyunk szakértők, érdemes nem fejest ugrani a vásárlásba. Manapság egyre népszerűbb szokás a lakást elhalmozni növényekkel, ráadásul a különböző közösségi platformok is nagyban befolyásolják a trendeket. Az viszont, hogy egy növény jól mutat a lakásban még nem azt jelenti, hogy jól is érzi majd magát.

Sokszor írtunk már arról, mennyire fontos a növény igényeit és a lakásunk tulajdonságait összehangolni, hiszen a szobanövény csak akkor éli túl nálunk, ha a legtöbb igényét kielégítjük. Ezért sem mindegy, hogy egy sötétebb vagy világos lakásba milyen fajtát választunk. De az sem mindegy, hogy mennyi időnk van velük foglalkozni, hiszen amelyik több gondozást, locsolást igényel, arra tényleg figyelni kell, különben könnyen kipusztul. Ha az életvitelünk nem teszi lehetővé a folyamatos figyelmet, inkább válasszunk igénytelenebb fajtákat.

Fontos kiemelni, hogy anyagi szempontból sem mindegy, mit választunk. A felkapott fajták, a sok törődést igénylő növények az árukban is magasabb árkategóriát képviselnek, de ha több olcsó virágot veszünk, és szinte mind kipusztul, az is megcsapolhatja a pénztárcánk tartalmát. És még nem is beszéltünk a különböző növényvédő szerekről, és tápoldatokról, amiket szintén hiába öntünk a virágra, ha a körülmények miatt az amúgy is pusztulásra van ítélve.

Épp ezért, gyűjtöttünk néhány növény, amelyek bár nagyon kedveltek és külsőre is különlegesek, csak jártas kertészeknek ajánlott a tartásuk. Íme a legkényesebb növények, amivel megjárhatod!

Pozsgások

Nehéz nem megvásárolni a divatos pozsgásokat, különösen, ha szórakoztató, vicces cserépben vannak vagy épp le vannak akciózva. A pozsgás növények a klasszikus növények, amelyekről mindenki azt gondolja, hogy könnyen gondozhatók. De valójában nagyon kevés ember rendelkezik megfelelő beltéri világítással és környezettel, hogy megfelelő körülményt teremtsen nekik. A legtöbb pozsgás növénynek hat-nyolc órányi közvetlen déli fényre van szüksége. Sajnos a legtöbb otthonban és lakásban nincs ilyen helye.

Az emberek bárhová beakasztják őket: gyenge fényviszonyú könyvespolcokra, több méterre a legközelebbi ablaktól, folyosókra, ablakok nélkül terekbe. Ezt azt eredményezi, hogy a pozsgás növények végül etiolizálódnak (a napot keresve nyújtózkodnak), elveszítik leveleiket és meghalnak. Még rosszabb, hogy a lelkes növényszülők elfelejtik, hogy a pozsgás növények nagyon érzékenyek a túlöntözésre. Így sokszor fordul elő, hogy a növények napokig tocsognak a vízben, míg kirohadnak.

Páfárnyfélék:

Vénuszfodorka, Szobapáfrány - csak néhány népszerű páfrányféle, amit nagyon sok otthonban láthatunk. Gyönyörűek, de szinte lehetetlen gondozni őket, hacsak nem a dzsungelben élsz. Mivel vízforrások közelében nőnek, és hozzá vannak szokva a magas páratartalomhoz, így nagyon kevés páfrány képes megszokni az alacsony páratartalmú otthonokat. Az alacsony páratartalom és a száraz levegő nagyon gyorsan ropogóssá varázsolja ezt a páfrányt így, ha nem állítunk mellé egy állandó párásító gépet, akkor ezt a fajtát is érdemes elkerülni.

Fikuszok:

Lantlevelű fikusz, Kislevelű fikusz - szintén olyan növények, melyek gyönyörűen mutatnak de nagyon kényes növények. Hatalmasra nőnek és szépségük miatt ez a népszerű növény dominálja az Instagram hírfolyamokat és a lakberendezési magazinokat, de köztudott róluk, hogy nagyon finnyásak. Sok napfényre van szükségük, és nem szeretik, ha mozgatják őket vagy huzatnak vannak kitéve. Ha nem törődünk velük helyesen, akkor a padlóra hullajtják leveleiket és képesek teljesen lecsupaszodni. Kezdőknek egyáltalán nem ajánlott, de még a tapasztalt szobanövény-gondozókat is az őrületbe tudják kergetni a folyamatos "drámázásukkal".

Pálmák:

A legtöbb ember szereti a nagy növényeket, amelyek jól mutatnak a szobában. A felséges pálmák csábítóak és sokszor vannak jó akcióban. Sajnos nagy odafigyelést igényelnek: sokat kell öntözni őket, de gyakran előfordul náluk a gyökérrothadás, ha nincsenek jó vízelvezetésű edénybe ültetve. Emellett nagy páratartalomra van szükségük a fejlődéshez, így, ha nincs elég hely a fürdőben, más környezetben nem nagyon fog túlélni a lakásban.

Keresd az egyszerű fajtákat!

Az emberek őrült összegeket költenek ritka, vagy felkapott növényekre. Teljesen érthető, hogy sok növénygyűjtő úgy látja, hogy egy különlegesebb növényre költi a pénzét, mint ahogyan a cipőgyűjtők a különböző cipőkbe. Van viszont, különbség, hiszen a cipőknek sok időre van szükség, hogy elkopjanak, míg a növények, pár nap alatt kipusztulnak, főleg, ha valamilyen betegséget kapnak el

Éppen ezért fontos, hogy a lakásunkhoz és annak feltételeihez válasszunk növényeket, sok esetben a legegyszerűbb fajták a legjobb megoldások! Így nem csak ők élhetnek hosszú és boldog életet, de mi is elégedettek lehetünk és akár évekig és gyönyörködhetünk látványukban

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szobanövény

szobanövény gondozás

növénygondozás

növényápolás