Tonnaszám szedik ki a haltetemeket a Velencei-tóból: vajon alkalmas még fürdésre?

HelloVidék   
  Megosztom
Tonnaszám szedik ki a haltetemeket a Velencei-tóból: vajon alkalmas még fürdésre?

Elképesztő mennyiségű döglött halat szedtek ki ma is a Velencei-tóból. A MOHOSZ szerint a tömeges halpusztulás ellenére sincs szükség korlátozásra, a víz minősége kiváló, szabad a fürdés és a vízi sport.

Ahogy pár napja a HelloVidék is beszámolt róla, drámai mértékben pusztulnak a halak a Velencei-tóban. A Magyar Országos Horgász Szövetség vizsgálata szerint, bár szívbemarkoló látvány a sok döglött haltetem, azonban nincs ok különösebb aggodalomra. Ahogy közleményükben írják, a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve rögtön kivizsgálták a jelenséget.

Megállapították, hogy az eddig elpusztult – mintegy 200 kilogramm – hal zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg.

Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett. A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül. A relatív oxigénhiány normál esetben nem lett volna letális a halak számára, azonban az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, miközben a természetben hozzávetőlegesen 2 hét alatt zajlott le egy olyan biológiai folyamat, amely normál időjárás esetében legalább két hónap alatt történik meg.

- írják.

A relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása és a szélcsendes időjárás is.

Fürdeni továbbra sem tilos

A MOHOSZ szerint a tömeges halpusztulás ellenére a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel.

Közben őrült tempóban próbálják összeszedni a haltetemeket

Bajban van a tavunk. És e bajban csak ránk számíthat. Ezért volt különösen örömteli az, hogy ma hajnali öt órakor ilyen sokan érkeztek a velencei önkormányzat hívására segíteni. Sajnos rengeteg oszladozó haltetemet kellett begyűjteni

– fogalmaz hétfői bejegyzésében Velence város hivatalos Facebook-oldala.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

halpusztulás