Őrület, mi mindenre jó ez a növény: ingyen terem a legtöbb kertben, mégsem ismerjük

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mi mindenre jó ez a növény: ingyen terem a legtöbb kertben, mégsem ismerjük

A legtöbb kertben megtalálható, a kopár évszakok dísze az örökzöld fenyőfa, amely jóval többre képes annál, minthogy dísznövényként pusztán a kertünket ékesítse. Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a szúrós, ám rengeteg módon felhasználható fafélével. Most megmutatjuk, mi mindenre jó a fenyők tűlevele.

Észak-Amerikában és Európa fenyvesekkel bővelkedő országaiban a fenyőfák fiatal hajtásai már régóta a gyógyhatású készítmények alapanyagai. Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja. A fenyőgyantát gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazzák, illetve az ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket is készítenek az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból. A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír.

Számtalan dologra használható az erdei fenyőrügy is. A fenyőrügy legismertebb és házilag is könnyen megvalósítható felhasználási módja a fenyőtea és a fenyőszirup. A tea és a szirup egyaránt ízletes, és számtalan pozitív hatással bír. A természetben bőségesen megtalálható, könnyen gyűjthető gyógyhatású szer a fenyőrügy, további felhasználási lehetőséggel. Ilyenkor, ősszel már a kamránkban lévő fenyőrügyeket használhatjuk fel, rendkívül hatásos természetes szer az őszi nátha és köhögés ellen.

A fenyőrügy szedéséről itt írtunk részletesen. Ne tévesszen meg senkit az elnevezése, a friss ágvégeket, hajtásokat hívja így a népnyelv. Arra viszont nagyon vigyázzunk, hogy nem minden tűlevelű növény fenyő! Míg számos örökzöldnek vannak hasznos tulajdonságai, addig akadnak köztük mérgező fajták is, mint például a tiszafa.

A lucfenyőnek egyébként rendkívül erős gyógyító hatása van, mivel sok terpentint tartalmaz, ami a legerősebb természetes oldószer: minden lerakódást felold a légutakban. Nem véletlenül szeretik még a macskák is rágcsálni a karácsonyfákat. Figyeljétek meg, hogy ha beviszitek a házba a fenyőfát, és van cicátok, bizony előszeretettel fogja rágcsálni az örökzöldet a házikedvenc, de még az állatkertekben is odaadják csemegének a nagymacskáknak karácsony után a leselejtezett natúr fenyőfákat.

Ezért fogyasszuk

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat. A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban. Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét leginkább légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén ajánlják, ami ebben az időszakban kifejezetten jól jöhet.

  • Általános erősítőszer, támogatja az immunrendszert.
  • Köptető, nyákoldó hatású: légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén alkalmazható. Idült hörghurut esetén is remek választás. Jót tesz a hangszálaknak is.
  • Fertőtlenítő, mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő hatású.
  • Az illóolajnak ezeken kívül van egy élénkítő hatása is, ezért fáradtság, mentális kimerültség, vagy hosszú lábadozás esetén is érdemes alkalmazni.
  • Fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó. Reumás panaszok esetén is használható (tinktúra bedörzsölőként).
  • Leginkább viszont a nyákoldó, köptető, immunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt használjuk (utóbbinál fenyő illóolaj formában - ebben viszont nem csak rügy van).

Így készítsünk fenyőteát

A fenyőtűnek magas a C-vitamin tartalma, ezért érdemes szárítva elraktározni, hogy egész évben legyen belőle. Az egyik legegyszerűbb felhasználási módja pedig a teakészítés. Öntsünk forró vizet az enyhén zúzott levelekre, majd ízesítsük egy kevés citrommal és mézzel. Most, mikor jólesik elkortyolni egy meleg italt odabent, mikor egyre hamarabb sötétedik, gondoljunk a fenyőre, ami nagyon jó immunerősítő, ráadásul előkarácsonyi hangulatba is repít minket.

Fenyőrügy mint téli gyógytea

A zsenge hajtásokból és rügyekből készített szirup magas vitamintartalma miatt immunerősítő, elkészítése pedig igen egyszerű. Igazán szép fenyőrügyet májusban és júniusban tudunk gyűjteni, és érdemes olyankor többet szedni a szükségesnél, és szárítva elraktározni a spájzban. De aki erről netán lemaradt volna, a kész termékhez az üzletekben, patikákban is hozzájuthat.

Szirup készítése szárított fenyőrügyből

A szirup elkészítése sem bonyolult: szórjunk egy befőttes üveg aljára cukrot, majd tegyünk rá egy réteg fenyőrügyet, és nyomkodjuk le alaposan. Ismételjük a rétegezést egészen addig, amíg tele nem lesz az üveg. Ha végeztünk tegyük a kamrába. Ügyeljünk rá, hogy ne érje az üveget közvetlen napfény és maradjon szobahőmérsékleten. Pár nap múlva a fenyőrügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk színüket, ekkor tegyünk hozzá még több fenyőrügyet és alaposan keverjük el az üveg tartalmával. Amennyiben elfogyott a fenyőrügyünk, vagy megelégszünk az eredeti mennyiséggel, nem szükséges hozzáadni az újabb adagot. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor 2-3 nap múltán sem, adjunk hozzá néhány kanálnyi vizet.

Fenyőrügy fürdő

Az erdei fenyő fiatal ágaiból gyógyfürdőt is készíthetünk, ami rendkívül hatásos lehet a reumás bántalmak, ízületi és izomfájdalom kezelésére, a köszvény, a reumás panaszok enyhítésére, ezen kívül pedig nyugtató hatása is van. A fenyőfakivonatokkal gazdagított fürdőkádban való pihenés jót tesz az egészségnek. Ehhez nem kell mást tennünk, mint feldarabolnunk 2-3 darab 15-20 centiméter hosszú ágat, majd 1 liter vízben felfőznünk. Ezt szűrjük le, aztán adjuk a fürdővízhez.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fenyőrügy

fenyő

erdei fenyő