Észbontó cukiság született: majombébibumm a vidéki állatkertben + videó

HelloVidék   
  Megosztom
Észbontó cukiság született: majombébibumm a vidéki állatkertben + videó

Családja nagyon óvja a kis fehér majmot, sokszor nem csak anyja, hanem nagyobb testvérei is vigyáznak a Pécsi Állatkert legfiatalabb lakójára.

Fruzsina vagy Szilveszter - így hívják majd a Pécsi Állatkert legfiatalabb lakóját, ha kiderül a neme. A kis gereza január elsején született, de még mindig nem tudni, hogy hím, vagy nőstény. Családja ugyanis nagyon óvja a kis fehér majmot, sokszor nem csak anyja, hanem nagyobb testvérei is vigyáznak rá, adta hírul az RTL.hu.

Bemutatkozik a zászlós farkú kolobusz, más néven gereza

Közép-Afrikában széles körben elterjedt majomfaj a a zászlós farkú kolobusz, más néven gereza. Esőerdőkben, szárazabb vidékek erdeiben, hegyvidéki erdőkben és másodlagos, vízparti erdőkben egyaránt megtalálható. Közepes méretű majom, a nőstények súlya 6-10 kg, a robusztusabb megjelenésű, nagyobb méretű hímeké 10-15 kg. Könnyen felismerhető fekete-fehér mintázatáról. Nagy fehér bojtban végződő farka és az oldalán található, hosszú, fehér szőrszálak a fák ágai közötti közlekedésben segítik.

A gerezák növényevők, elsősorban fák lombjaival táplálkoznak, ritkábban egyéb növényi részeket, például rügyeket, virágokat, fakérget vagy gyümölcsöket is esznek. A kolobuszokat olykor kacskakezű majmoknak is nevezik, mivel hüvelykujjuk elcsökevényesedett. Kis csoportokban élnek, melyeket egy kifejlett hím, több kifejlett nőstény és kölykeik alkotnak. A fiatal hímek a szülői csapat elhagyását követően gyakran alkotnak egynemű agglegénycsapatokat. A gerezák féléves vemhességi idő után szülik meg kölyküket.

Gyakran egy másik családtag hordozza magán a kölyköt, így tehermentesítve az anyát. A kölyköknél körülbelül féléves korukban alakul ki a felnőttekre jellemző, fekete-fehér színezet. Bár a fajt nem fenyegeti a közvetlen kipusztulás veszélye, állománya korábban megritkult, mivel tetszetős bundája miatt vadászták. Napjainkban a faj fennmaradását az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése veszélyezteti. Ez a majomfaj a csimpánz egyik kedvelt zsákmányállata. A faj fogságban akár 24 évig is élhet.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állatkert

fehér majom

pécsi állatkert

gereza