Télen is lehet mesés a kerted: itt van 12 növény, ami ilyenkor is virágzik

HelloVidék   
  Megosztom
Télen is lehet mesés a kerted: itt van 12 növény, ami ilyenkor is virágzik

Nem kell tavaszig várni, hogy virágokat lássunk az udvarunkon, teraszunkon. A legjobb téli cserepes növényekkel még a hidegebb hónapokban is rengeteg színt csempészhetünk be a kertünkbe. A télen is virágzó növények még a hűvös időjárás esetén is megőrzik szépségüket, ezzel mesés megjelenést biztosítanak kertünknek. Írtunk már arról korábban, hogy miként kell gondoskodnunk télen a növényeinkről. Most viszont annak jártunk utána, hogy vihetünk színeket a legegyszerűbb módon a kertünkbe, mit érdemes most ültetni.

Az egyik legjobb módja annak, hogy feldobjuk a kültéri területeket, ha cserepekben, ládákban téli virágos növényeket telepítünk a kertbe. Mivel a virágágyások és a sziklakertek kissé csupasznak tűnnek a leghidegebb évszakban, a téli virágokkal megtöltött cserepek, ládák használata nagyszerű módja annak, hogy az elkövetkező hónapokban legyen mit csodálni az udvarunkon. Ráadásul, sok télen virágzó növény létfontosságú nektárt biztosít a vadon élő állatok táplálékszerzéséhez is – ez is egyel több ok arra, hogy elhelyezzük őket a kertünkben.

Most pedig lássuk, mit érdemes ültetni

Hunyor

Kora télen virágzik enyhe klímában, a hideg régiókban pedig tél vége felé. Annak ellenére, hogy törékenynek tűnik, nem kell túlgondozni, mert igénytelen és nagyon jól tűri a hideget.

Ibolya

A színes szirmú apró virágok enyhe klímában egész télen kitartanak. Habár éves növények, könnyen szaporíthatóak (magról, gyökereztetéssel vagy tőosztással is), így az elvirágzást követő években sem kell apró palánták nélkül maradnunk.

Téltemető

Ez a boglárkaféle vidám, sárga virágaival, a havon át kihajtva azonnal napfényt csempész a legzordabb, legsötétebb téli napokba is. Bónusz: a szarvasok, őzek, rágcsálók általában békén hagyják, azoknak tehát kifejezetten jó választás, akik féltik növényeiket a megdézsmálástól. Ősszel kell elültetni.

Ciklámen

Rózsaszín, fehér, lila színeivel mindenkit elkápráztat. Gyakran árulják őket szobanövényként is, bár enyhe éghajlatú területen kiválóan megélnek a talajban. Kint a természetben lombhullató fák alatt érzik jól magukat, így magukba tudják szívni a téli napfényt, de a nyári forróságtól védve maradnak.

Téli jázmin

Ez a cserje bájos, sárga virágait késő télen hajtja ki. Jellegzetesek az ívesen visszahajló vesszői. Kínai eredetű, 1,5-2 méterre is megnőhet, bogyótermése májusban-júniusban érik. Nincs illata, ellentétben a többi jázminfajtával, de a téli tájban úgy néz ki, mint egy igazi nyári napsugárbomba.

Árvácska

Rokonához, az ibolyához hasonlóan kora tavasszal bontogatja csodaszép színű szirmait. A könnyű fagyot túléli, enyhe időjárás esetén télen is virágzik.

Alpesi vagy havasi hanga

Egy kis örökzöld apró, rózsaszín virágzattal, amiket januártól márciusig csodálhatunk. Már az enyhébb téli napokon nyitogatja a bimbóit. Ágai vékonyak, rövid nyelű levelei laposak, tűszerűek. A virágai fürtökbe tömörülnek, lehetnek pirosak és fehérek is. Félárnyékos helyen érzi jól magát, párásabb klímájú helyeken napra is lehet ültetni.

Krókusz

Késő télen, kora tavasszal nyílnak csészeszerű virágai. Sajnos vonzzák a rágcsálókat, ezért ne lepődjünk meg, ha végül máshol látjuk virágozni, mint ahova eredetileg elültettük. A rákapó állatok ugyanis szeretik kiásni a hagymákat, és máshol eldugni a földben azzal a céllal, hogy rejtett éléskamra legyen belőlük.

Algériai írisz

Ellentétben a kertben megtalálható többi íriszfajtával, ez a kevésbé ismert típus téltől kora tavaszig virágzik. Jellegzetes, ezüstös-lilás szirmainak édes illata van, és nem rettentik meg a hideg napok. Hátránya, hogy sajnos nem könnyű találni és beszerezni.

Angol kankalin

Piros, rózsaszín, lila, sárga vagy fehér virágai mélyzöld levelek közül bukkannak elő. Magyarországon a kankalin védett növény, de kertekben is telepítik, és termeszthető is. Régebben kulcsvirágnak is hívták, mert a középkori hiedelem szerint minden zárat kinyit.

Cserjében is gondolkodhatunk

Barka

Külsőre nem hasonlít a felsorolásban szereplő többi, feltűnő és színes virághoz, de abban mindenképpen, hogy még télen hozhatja apró, bolyhos, gömbölyű virágait. Vázában gyönyörűen mutat, és biztos jele annak, hogy a tavasz már nagyon közel van. Tulajdonképpen a fűzfélék füzérvirágzata, amit virágzás előtti állapotban kell begyűjteni. Főleg a kecskefűz és rekettyefűz barkáit gyűjtik.

Csodamogyoró

Az egészen bohém kinézetű virágok februárban vagy márciusban jelennek meg a cserje ágain, dacára a hidegnek. Érdemes kifejezetten téli virágzású fajtát választani belőle, mert többféle is van. Őszi lombja élénksárga. Külsejében egészen hasonlít a közönséges mogyoróbokorhoz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 156 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,85%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 39 988 forintos törlesztőt (THM 7,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

téli kert

téli virágok

cserepes virágok

kertészkedés

kertrendezés

téli kertrendezés