El sem hiszed, itt mi történik: ezeket a madarakat vetik be, hogy megújuljon az erdő

HelloVidék   
  Megosztom
El sem hiszed, itt mi történik: ezeket a madarakat vetik be, hogy megújuljon az erdő

A Pilisi Parkerdő munkatársai különleges, természetközeli módszerrel újítanak meg egy rossz állapotú fenyvest Pest megyében, Veresegyház határában. Ehhez 2020 októberétől „szárnyas” segítséget is bevonnak, szajkók közreműködését is igénybe véve. Így nem maguk az erdészek ültetnek csemetéket, vagy magokat, hogy a rossz minőségű erdőt fokozatosan megújítsák, hanem azt első körben a madarakra bízzák. Egy szajkó ugyanis évente akár 2-3 ezer makkot is elrejt az erdőben.

Így jön létre a szajkók segítségével hatékonyabban az új erdő

Ahogy azt a kertekben, a madáretetők körül is megfigyelhetjük télen, a szajkók szívesen fogyasztják a különböző magokat. Ami kevésbé látszik, hogy leginkább a tölgyfajok makkját kedvelik, de más magokat is fogyasztanak (pl. bükk, mogyoró), írja a magro.hu.

Tavasszal és nyáron pedig egyébként elsősorban rovarok és hernyók képezik fő táplálékukat, de kifosztják a kisebb madarak fészkét is. A makkterméses években viszont a szajkó az erdő talaján rengeteg kis éléskamrát halmoz fel az elrejtett makkokból, amelyek jelentős részéről megfeledkezik. Így az elrejtett, tekintélyes mennyiségű makkból nagy eséllyel fiatal tölgycsemeték hajtanak ki tavasszal. Az erdei- és fekete fenyvesek ráadásul kifejezetten jó terepnek számítanak e tekintetben, hiszen a talajszintre viszonylag nagyobb fénymennyiség jut ezeken a helyeken, amely elegendő a tölgyújulat megerősödéséhez.

A titokban megfigyelt szajkókról egy videó is készült:

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szajkók

pilisi parkerdő

erdőújítás

tölgy

makk