Kiadták a figyelmeztetést: 9 megyében tilos tüzet gyújtani, súlyosan megfizet, aki nem tartja be

HelloVidék   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: 9 megyében tilos tüzet gyújtani, súlyosan megfizet, aki nem tartja be

Egyre nagyobb területen jelenthet veszélyt a csapadékszegény időjárás ezért már 9 megyében tilos a belterületi kerti és növényi hulladék égetése. Térképen mutatjuk a lényeget!

A Nébih tájékoztatása szerint az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt még nagyobb területen található száraz biomassza az erdős, valamint az erdő környéki területeken. Illetve gyakran szeles az idő, emiatt már 9 megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Térkép forrása: Katasztrófavédelem.hu
Térkép forrása: Katasztrófavédelem.hu

A Nébih továbbra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A belterületi kerti és növényi hulladék égetése tiltott.

A tiltás alól az önkormányzat adhat felmentést, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

Emellett a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni

- írták.

Viszont nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható, de erről bővebben a HelloVidéken itt olvashat!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzgyújtási tilalom