Fontos közleményt adott ki a Katasztrófavédelem: 138 települést érint a tájékoztatás

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos közleményt adott ki a Katasztrófavédelem: 138 települést érint a tájékoztatás

A következő napokban Budapesten a III., IV., XIII., XI., XX., XXI., XXII., XXIII. kerületben, 10 Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés. A szakemberek a vízparti településeken, összesen 21 ezer hektáron a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek.

A katasztrófavédelem által megbízott szakértők március óta folyamatosan nyomon követik a csípőszúnyogok megjelenését, fejlődését, számuk alakulását. A tavasz első felében országszerte száraz idő volt, emiatt nem volt szükség beavatkozásra. Április végén, részben az esőzés, részben pedig a Tisza vízállásának emelkedése miatt a szúnyoglárvák számára ideális tenyészőhelyek alakultak ki. Május közepéig biológiai lárvagyérítés zajlott légi és földi úton. Ezután kezdődött meg a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, a kezeléseket földi járművekre rögzített berendezésekkel végezték.

A hőség miatt a korábbi esőzések után kialakult ideiglenes szúnyogtenyészőhelyek zöme megszűnt. Egy-egy zápor után kialakulhatnak a szúnyogok kifejlődéséhez optimális körülmények, ezeken a helyeken a kezelések folyamatosak. A nagyobb forgalmú, városias területeken úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de a permetfelhő a közlekedést nem zavarja. A növényzettel erősebben borított területeken melegköd formájában juttatják ki a szúnyogok ellen használt készítményt, ennél az eljárásnál az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő is segíti.

A kezeléseket az esti órákban kezdik, és egész éjszaka végzik. Az érintett települések listája és a tervezett időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, valamint a települések saját felületekein is közzéteszik azt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyog

szúnyoggyérítés

szúnyogirtás