Bőséges termést szeretnél a kertedben? Íme 10 filléres trükk, ami segíteni fog

Agrárszektor   
  Megosztom
Bőséges termést szeretnél a kertedben? Íme 10 filléres trükk, ami segíteni fog

Ahhoz, hogy eredményes legyen a kertészkedés otthon, és a lehető legtöbb termést tudjuk betakarítani a zöldségekről, gyümölcsökről, nem elég csak elültetni és néha meglocsolni a növényeket. Számtalan olyan trükk és módszer akad, amikkel mi magunk is tehetünk azért, hogy a növényeink sok terméssel örvendeztessenek meg minket. Felturbózhatjuk például őket banán- vagy tojáshéjjal, de a talajtakaró használatával is sokat segíthetünk a dolgon. Az Agrárszektor összegyűjtötte a legtutibb tippeket, amikkel garantáltan bőséges lesz a betakarítás szinte egész évben.

Rengetegen termesztenek ma már különböző zöldségeket, gyümölcsöket otthon a kertben, és bizony bárkivel megeshet, hogy alig, vagy egyáltalán nem hoznak termést az egyes növények. Nem kell kétségbeesni, rengeteg olyan filléres trükk létezik ugyanis, amivel könnyedén felturbózhatjuk a növényeinket. Most megmutatjuk, mire jó a banánhéj vagy a tejport a kertben, miért érdemes támasztékot tenni a növények mellé, és miért olyan fontos a talajtakaró használata. Ha ezekből a tippekből mindösze néhányat megfogadsz és kipróbálsz otthon a kertben, garantáltan bőséges lesz a termés - írja a balconygardenweb.com.

1. Válassz biológiailag lebomló cserepet

Ha te magad neveled a palántákat is, és a magokat biológiailag lebomló cserépbe ülteted, akkor a kiültetésnél nem kell majd azzal bajlódnod, hogy kihámozd a növényeket a cserépből. Így ugyanis azzal együtt teheted őket rögtön a földbe, megelőzve ezzel az esetleges gyökérkárosodást, ráadásul, ahogyan a cserép lebomlik a földben, hasznos tápanyagokkal tudja majd ellátni azt.

2. Gyorsítsd fel az érést banánhéjjal

Rengeteg utóérő zöldség létezik, ilyen például a paradicsom is. Nem kell tehát megvárnunk a szedéssel azt, hogy teljesen piros legyen a termés, sőt, egy trükkel fel is gyorsíthatjuk magát az érést. Tegyük bele egy papírzacskóba a még nem teljesen érett paradicsomokat, és rakjunk melléjük egy vagy két banánt. A banán, ahogy érik, etiléngázt bocsát ki, ami felgyorsítja az érés folyamatát, ráadásul mindezt vegyszermentesen tehetjük meg.

3. Ne dobd ki a tojáshéjat, vidd ki inkább a kertbe!

Ahelyett, hogy kidobnád a szemetesbe a tojáshéjat, használd fel inkább a kertben. Rendkívül gazdag kalciumban, valamint egyéb tápanyagokban, így a komposztba keverve, vagy a talajra szórva a növények köré nagyon jó hasznát vehetjük a veteményesben, illetve az egész kertben.

4. Használd fel a kávézaccot a kertben

Ezt a trükköt ma már rengeteg alkalmazzák, nem érdemes ugyanis kidobni a kávézaccot a kukába, hiszen a kertben nagy hasznát vehetjük. Keverjünk hozzá egy keveset a komposzthoz vagy a talajtakaróhoz és szórjuk a növények köré. Nemcsak plusz tápanyagokkal tudjuk így ellátni a zöldségeket, gyümölcsöket, de a kártevőket is távol tarthatjuk tőlük. Arra figyeljünk, hogy ne használjunk túl sok kávézaccot, mert a kémhatása miatt nem minden esetben hat kedvezően a talajra és a növényekre.

5. Csalogasd be a beporzókat

A méhek sokat segíthetnek a kertben a növények megporzásában, érdemes tehát odacsalogatni őket a kertbe. Áldozzuk be a veteményes egyik sarkát, és ültessünk vadvirágokat, illetve különböző virágos növényeket erre a részre, hozzunk létre egy kis méhlegelőt a beporzóknak.

6. Ne feledkezz meg a talajtakarásról!

A növények gondozása sokaknál kimerül annyiban, hogy műtrágyát használnak, öntöznek és irtják a kártevőket, a legtöbben azonban megfeledkeznek a talajtakarásról. A mulcsozás a legjobb módja annak, hogy a növények még egészségesebbek legyenek, használatával a talajban tudjuk tartani a nedvességet, megtudjuk védeni a földet a túlmelegedéstől, a gyökerek is sokkal nagyobb protekciót kapnak így, emellett a gyomok megjelenését is megakadályozhatjuk.

7. Ültess gyorsan növekedő zöldségeket a lassabban fejlődők közé

Érdemes a saláta mellé babot ültetni, a magasabb növény ugyanis kitűnő védelmet adhat az alacsonyabbnak, ráadásul így újabb fajjal bővíthetjük a szortimentet. Hasonlóképpen tegyünk retket a burgonya közé, mert előbbi nagyon gyorsan fejlődik, és így már a krumpli betakarítása előtt tehetünk friss zöldséget a tálra.

8. Használj tejport

A tejpor nagyon jó kalciumforrás, és kiválóan alkalmazható a lisztharmat és a különböző gombás és baktériumos betegségek ellen. A cserép méretétől függően szórjunk a talajra 1/4–1/2 csésze tejport, vagy hígítsuk fel vízzel 1:1 arányban és használjuk permetszerként a növényeken.

9. Ültess fokhagymát, metélőhagymát vagy krizantémot a növények közé

Érdemes a kertbe az egyes növények közé elvétve ültetni néhány fokhagymát, metélőhagymát vagy krizantémot. Egyes tanulmányok szerint ha a növények közé vetjük őket, akkor könnyebben távol tarthatjuk a levéltetveket, termékenyebbé tehetjük a talajt, és bőségesebb termést is generálhatunk így.

10. Karók a stabilabb növekedésért

A gyorsan növekedő, futó növények, zöldségek mellé érdemes támasztékot tenni, és inkább felfelé irányítani őket. Ráadásul így az erős szél, illetve a különböző extrém időjárási körülmények sem tudnak majd ártani nekik. Emellett, ha a lombozat és a termések nem érintkeznek a földdel, kisebb a valószínűsége annak, hogy a növény elkapjon valamilyen gombás fertőzést. Szinte bármit használhatunk támasztéknak a fakaról kezdve egészen a műanyagcsövekig, esetleg vékonyabb pálcákig, vagy bambuszkarókig.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertrendezés

kertápolás

kert gondozás

kert tervezés