Itt a figyelmeztetés: cián van az ősz slágergyümölcsében, csak így lehet fogyasztani!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a figyelmeztetés: cián van az ősz slágergyümölcsében, csak így lehet fogyasztani!

A gyümölcsök az egészséges táplálkozás fontos részét képezik. Tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek szükségesek testünk egészséges működéséhez. Vannak olyan gyümölcsök, amiket mindenki szívesen fogyaszt, ilyen például a banán, a szőlő, az alma stb. És persze vannak olyanok is, amelyek nem olyan ismertek és kedveltek, csak kevesen fanyalodnak rájuk. Ilyen gyümölcs a birs is. Ugyan kevesen tudják, de rengeteg fontos vitamint tartalmaz és rendkívül jót tesz az egészségünknek is.

Az őszi piac egyik legizgalmasabb portékája ez a fanyar ízű gyümölcs: a birsalma. Girbegurba kinézetű, se nem körte, se nem alma, aminek másik fontos tulajdonsága, hogy a legtöbb gyümölccsel ellentétben nyersen nem is igazán fogyasztható. Emiatt aztán sokan félnek tőle, pedig gyorsan elkészül, nemcsak lekvárnak és pálinkának isteni, de fantasztikus ízeket és illatokat kölcsönöz a húsos és a vega ételeknek is.

Mit érdemes tudni a birsalma termesztésésről?

A birs ültetése előtt fontos dolog, hogy kezeljük a gyökereket. A növekedési erély növelésének érdekében vágjon vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. A megfelelő nagyságú ültetőgödör kialakításánál a gyökerek fejlődésének érdekében érdemes kétszer olyan mélyre és szélesre ásni a gödröt, mint amekkora a vásárolt konténer.

A birsfát lehet ültetni önmagában, de sorfaként is remekül megállja a helyét. Alacsonyabb termetével és széthajló, feltűnő lombkoronájával esztétikusan illeszthető be a kert egészébe. A termőhelyre nem túl igényes, lényegében bárhol megterem, a meszes vagy nagyon száraz talajt nem kedveli. Ezen kívül a birs jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzünk szerves trágyát, ha jó minőségű a talaja, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A csemetét egyenesen tegyük a gödörbe úgy, hogy az oltási pont a földfelszín felett helyezkedjen el.

Mennyiért lehet beszerezni?

Ha nincs a kertedben egy jól termő birsalmafa, a piacon is beszeretheted, hiszen októberben kezdődik igazán a szezonja. De érdemes figyelni a Szedd magad akciókat a magyar vidéken. Persze nem csak a piacokon, de az áruházakban is megtaláljuk az ősz slágergyümölcsét. Azok viszont, akik vágynak a vidéki ízekre és szívesen vásárolnak magyar termelőktől, érdemes körbenézniük az interneten.

A Jófogáson például számos megyéből hirdetnek eladó birsalmát, melyenk ára 180-500 Ft/kg között mozog általában. De a falufood.hu oldalon már, szintén hazai termesztőktől, 900 Ft/kg áron vehetjük meg a birsalmát.

Hogyan tároljuk?

Az érett, többnyire sárga fedőszínű birs 6–9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A gyümölcsök általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. A birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért tárolásuk külön történjen. A birs tárolhatósági ideje nemcsak a tárolási módtól függ, hanem alapvetően fajtatulajdonság.

A piacon októbertől kapható. Kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű birset válasszunk. A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vegyük meg a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt!

A birsalma felhasználása és gyógyhatása

Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is. Fogyasztható még megsütve is, de gyümölcslé, zselé, befőtt, kompót, leves, sajt és kandírozott gyümölcs is készíthető belőle.

Termése pektinben gazdag, ezért nyákoldó hatású és természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben is találkozhatunk vele, égési sérülések, repedezett bőr és felfekvések kezelésére is használható, de a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, mindezek mellett a bélproblémáknak is ellenszere.

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A-, C- és E-vitamin, B1- és B2-vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz.

Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén. A megfőzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. A belőle készült főzeteket legtöbbször köhögéskor, hörgőgyulladás esetében, a gyomor és a bél betegségeinél, és hasmenéskor ajálnják fogyasztani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

birsalma

birs

birsalma termesztés

birsalma termés

veszély

méreg

mérgező