Elárulta a titkot a szakértő: 6+1 tuti módszer, amivel védekezhetsz a fagyok ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta a titkot a szakértő: 6+1 tuti módszer, amivel védekezhetsz a fagyok ellen

Hiába van április, közeleg a húsvét, csak úgy repkednek a mínuszok. A természet már sok helyen az országban feléledt, így a ránk váró fagyos éjszakák veszélyesek lehetnek a kerti növényekre. De hogyan védekezhetünk?

A természet már sok helyen az országban feléledt, így a ránk váró fagyos hajnalok veszélyesek lehetnek a növényekre. A fagykár ellen ilyenkor érdemes bevetni egy, vagy akár több fagyvédelmi módszert, hogy megóvjuk ezzel a növényeket, illetve a későbbi termést.

Mi is az a fagy?

A fagy egy vékony jégrétegnek minősül, ami akkor keletkezik, amikor a vízgőz szilárd anyaggá változik, miközben fagypont alatti hőmérsékletnek van kitéve. A fagy károsítja a növényeket, amikor a növény sejtjeiben lévő víz jégkristállyá alakul, ami aztán megakadályozza a folyadékok mozgását és károsítja a szöveteket is. A 0 és 2 Celsius-fok közötti hőmérséklet nem okoz akkora pusztítást, mint a 0 fok alatti kemény fagy - írta az Agrárszektor.

De hogyan védekezhetünk a fagy ellen?

Ahogy a HelloVidék korábban megírta, a különböző módszerek közül elterjedt, bár kevésbé hatékony a füstölés, amikor egy jól füstölő agyag begyújtásával akarják visszatartani a felszín erőteljes lehűlését. Ez a megoldás azonban csak pár fokos védelmet nyújt a növényzet számára, és nem is túl környezetkímélő.

Jobban bevált módszer a paraffingyertyák égetése, mely során fém kannákban több száz gyertyát helyeznek ki a fák, ültetvények tövébe, hogy megakadályozzák a talaj közelében az erős fagy létrejöttét. Ez az eljárás sok munkaerőt igényel, ám szélcsendes időben akár 5 fokkal is melegebben tarthatja a gyümölcsöst.

A légkeveréses fagyvédelem azt a jelenséget használja ki, hogy éjszaka az erős kisugárzás útján a felszín közelében hűl le leginkább a levegő, fent pedig enyhébb a hőmérséklet. Ilyenkor egy légkeverő berendezéssel a fenti magasabb hőmérsékletű levegővel átkeverik az alsóbb rétegeket, ez a módszer azonban nem minden időjárási helyzetben alkalmazható.

Jó megoldás lehet még a fagyvédelmi öntözés, amikor egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését.

Hogyan védjük meg növényeinket a fagytól? További tippek a szakértőtől

Végzetes lehet a növényeink számára, ám ha odafigyelünk és készenlétben állunk, illetve alkalmazzuk az alábbi praktikákat, akkor felvehetjük a harcot a fagyok ellen - írta az Agrárszektor. Íme, a szakértők jó tanácsai:

  1. Vigyük be a cserepes növényeket
  2. Öntözzünk délutánonként
  3. Adjunk hozzá egy vékony réteg mulcsot
  4. Egyes növényeket letakarhatjuk egy búrával is
  5. Használjunk takarót
  6. Takarjuk körbe a fákat

6+1. Tartsuk mozgásban a levegőt!

Amikor már hatalmas földterületeket is fenyeget a fagy, akkor a gazdák különféle módszereket alkalmazhatnak a szél szimulálására. Ezeket nagy ventilátorokkal tudják előidézni, vagy alacsonyan repülő helikopterekkel, így a levegő megfelelően fog áramlani a növények fölött. Noha egyik sem praktikus és könnyen kivitelezhető a kertben, a fagykárok megakadályozására a légmozgás nagyszerű célt szolgál. Ha például kisebb ventilátorokkal kísérleteznénk, nagyon fontos, hogy ne olyanokat használjunk, amiket benti hűtésre gyártottak! Léteznek már kültéri használatra készített ventilátorok is, amik állják az időjárási körülményeket. Ha tudjuk, tegyük őket védett helyre, és tegyük lehetőleg magasabb helyre, hogy a melegebb levegőt tudja fújni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fagy

fagykár

kert

tavaszi fagy