Jót tett a Balatonnak, de nagy a baj a többi hazai tavon: ez történt a sok eső miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Jót tett a Balatonnak, de nagy a baj a többi hazai tavon: ez történt a sok eső miatt

Nyolc napon át nem mozdult a balatoni vízmérce. A csütörtök délután kezdődött esőzés azonban segített a tónak. Míg csütörtök reggel 105 centin áll a balatoni vízmérce, addig péntek reggelre ez a szám már 106, sőt szombaton reggel újabb egy centit emelkedett a vízállás, így elérte a 107 centit. Minden az elmúlt napok esőzéseinek köszönhető. A meteorológusok csütörtökön délután 20-30 centi esőt prognosztizáltak a Dunántúlra, annak is a nyugati felére. Kérdés, hogy ebből mennyi hullik majd a Balaton vízgyűjtőjére, írja az infostart.hu.

Nagyobb gond a Velencei-tóval van. Tavaly a Velencei-tó vízállása a rendkívül aszályos nyár folyamán olyan mértékben csökkent, hogy alulmúlta az 1949-ben mért legkisebb vízállást (63 cm) is: 2022. szeptember 19-én mindössze 53 cm-t mértek az agárdi vízmércén. Ugyanakkor a tavaly mért legmagasabb érték áprilisban 102 centiméter volt, így tulajdonképpen idén már márciusban szinte elérte a tavalyi maximumot. Az ideális szint viszont minimum 140 centiméter körül lenne.

A háromcentis Fertő tó helyzete sem optimális, sőt. Három éve szinte alig hullott bármiféle csapadék a területén, és a klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet, valamint a túlságosan erős párolgás miatt minden csepp víz eltűnhet a tóból.

Szerencsére az elmúlt 36 órában Sopron környékén 40 mmm eső esett, így két nap alatt 5 centit emelkedett a tó vízszintje. Ez azonban még mindig nagyon kevés. Csak az átlagos értékhez még legalább 50 centi kellene. Jól jellemzi a nehéz helyzetet, hogy az osztrákok eddig már 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki a tóból, hogy biztosítani tudják a hajóközlekedés folytonosságát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízállás

vízszint

velencei-tó

fertő tó

csapadék