Nem semmi milyen napok várnak ránk: vége a jó időnek, fázni fogunk a jövőhéten?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi milyen napok várnak ránk: vége a jó időnek, fázni fogunk a jövőhéten?

Továbbra is maradt a záporok, zivatarok miatt az elsőfokú figyelmeztetés, de most kiadtak egy külön riasztást a felhőszakadások miatt. Mindezek mellett jelentős lehűlés várható országszerte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint több megyében is számíthatunk felhőszakadásra. Ma napközben még több helyen várható zápor, zivatar. Ugyanakkor délutántól északkelet felől stabilizálódik a légkör, így este fokozatosan a déli, délnyugati országrészre szorulhatnak vissza a zivataros csapadékgócok. Zivatarban a déli országrészben felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm csapadék) még előfordulhat, de 60-70 km/h körüli szél, néhol kisebb szemű jégeső sem kizárt. Késő estétől kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Mire számíthatunk hétfőtől?

  • Hétfő hajnalban Északkelet felől tovább csökken a felhőzet, az ország nagy részén kiderül az ég vagy fátyolfelhőzet marad meg, de az Északnyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehetnek felhősebb tájak. A nyugati és déli tájakon is megszűnnek a záporos, zivataros csapadékgócok, és az éjszaka második felében már nem valószínű csapadék. Az északkeleti, északi szelet több helyen élénk, északkeleten olykor erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul.

    Hétfő délelőtt napos idő várható általában kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, de a délkeleti határ közelében és az Alpokalján nem lehet kizárni egy-egy záport, esetleg zivatart. Az északkeleti, északi szél több helyen megélénkül, északkeleten olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.
  • Kedden napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhő mellett, amelyekből érdemi csapadék az ország döntő részén nem várható - legfeljebb a keleti vidékeken fordulhat elő egy-egy rövid zápor. Az északkeleti, északi szelet élénk, néhol erős lökések is kísérik. A minimum-hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, ám az északi völgyek szélvédettebb részein ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A maximum 20 és 25 fok között várható.
  • Szerdán gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalra többnyire 9, 14 fok közé hűl le a levegő, azonban az északi völgyekben ennél több fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek. A csúcsérték 22, 27 fok között alakul.
  • Csütörtökön a gomolyfelhő-képződés mellett északnyugat felé haladva számíthatunk több napsütésre - délkelet felől ugyanis az összefüggő felhőzet is egyre több helyen kezd növekedni, és néhol zápor, zivatar már lehet. A légmozgás jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A hajnali 9, 16 fokról délutánra 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

lehűlés

eső

zápor

zivatar

felhőszakadás

országos meteorológiai szolgálat