Rengeteg kutyatartó nem tudja: ezek a tünetek nagy bajt jeleznek, az állat élete a tét

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Rengeteg kutyatartó nem tudja: ezek a tünetek nagy bajt jeleznek, az állat élete a tét

Itt a nyár, és bár mostanában még nem tombol a kánikula, az előrejelzések szerint hamarosan számíthatunk rá. Ugyanakkor a kutyáknak, cicáknak a napon már most is nagyon melegük lehet, mivel máshogy párologtatnak, mint mi emberek, és a szőrük is melegíti őket. Ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, nehogy túlmelegedjenek, netán hőgutát kapjanak. Megmutatjuk, hogyan védhetjük meg őket a hőségtől, és azt is leírjuk, milyen tüneteknél ne habozzunk, és forduljunk azonnal állatorvoshoz kedvencünkkel!

Mi okozza a hőgutát kutyáknál?

A kutyák lihegéssel és mancsaik enyhe izzadásával szabályozzák testhőmérsékletüket. Ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabb a testhőmérsékletüknél, akkor ezek a mechanizmusok általában elegendőek. Azonban ez problémássá válik nyáron, amikor is a hőmérséklet alaposan megemelkedik, és a kutyának nincs lehetősége arra, hogy hűvösebb helyet keressenek fel.

Emiatt a kutya a lihegéssel nem tud elegendő hőt leadni, és kritikusan megnő a testhőmérséklete, 40 Celsius fok felett ez már nagyon veszélyes lehet az állatra nézve. Ezzel egyidejűleg a lihegés azt is okozza, hogy sok nedvességet veszít az állat és kiszárad. Ugyanakkor a nagy melegben előidézett túl sok fizikai terhelés következtében vagy kis zárt helyiségben is jelentkezhet hőguta, azonban ezek ritkább esetnek számítanak.

Mi a hőguta?

Egy kutya átlagos testhőmérséklete 38-39 fok. 41 fokos testhő már agyi károsodást, vagy akár halált is okozhat. Az emberekkel ellentétben ők csak talppárnáikon keresztül képesek izzadni, emellett hőt a füleiken keresztül, illetve lihegés által tudnak leadni. Ha túlhevülnek, kiszáradhatnak, károsodhat az agyuk, a májuk és a veséjük, a vérük besűrűsödhet, vérrögök keletkezhetnek, aminek a veszélyességét külön nem is kell ecsetelni, tüdőembóliát, szívleállást okozhatnak. Súlyos esetben akár kómába is eshetnek az állatok, ha nincs módjuk arra, hogy védekezzenek a hőség ellen.

A hőguta tünetei:

  • tág pupillák,
  • felgyorsult lihegés,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • gyors szívverés,
  • vörös nyelv, sápadt íny,
  • besűrűsödött nyál,
  • szédülés,
  • remegés, rángás,
  • ájulás, kóma

Talán mondani sem kell, de ha a fenti tünetek bármelyikét észlelik a kutyájukon, azonnal forduljanak vele állatorvoshoz! Mindig elmondjuk, hogy a megelőzés kevesebbe kerül, mint a beteg kutya kezelése, így ezt tartsák szem előtt a gazdik. Még véletlenül se hagyják soha a kutyát az autóban, kis rést hagyva nekik levegőztetésként, ugyanis akkor is felmehet bent percek alatt a hőmérséklet 40 Celsius fokra, ha odakint csak 20 fok van! A kutya pedig nem fogja tudni izzadással vagy akár lihegéssel elkerülni egy ilyen esetben a hőgutát! Ugyanígy, ha az állat egész nap a kertben, udvaron van, biztosítson neki a gazdi mindig legalább egy árnyékos helyet, ahol hűsölhet

- válaszolta kérdésünkre Dr. Kórik Csilla állatorvos.

Fokozottan veszélyeztettek kutyafajták

  • A rövid orrú kutyák fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel nehezebb számukra a légzés, hamarabb kapnak hőgutát. Ilyen fajták a bulldogok, mopszok, si-cuk.
  • A fekete szőrű kutyák jobban vonzzák a meleget a színük miatt, ezért rájuk is érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
  • A hosszú, sűrű bundájú kutyáknak is hamarabb lesz melegük, ezért célszerű nyáron rövidebbre vágatni a szőrüket. Ugyanakkor a bunda szigetel is, tehát a túl rövid szőrzet sem tesz nekik jót, nélküle könnyen leéghetnek, két-három centit mindenképpen hagyj meg belőle.
  • A kopasz kutyákat érdemes naptejjel bekenni. Ez furcsán hangozhat, de állatkereskedésekben árulnak ilyen termékeket, és ajánlják is őket. A napról nehezen behívható, órákig strandoló, rövid szőrű vagy kopasz kutyákat védeni kell a káros UV-sugárzástól, különben ők is leéghetnek, ahogy az emberek.

Így védjük kedvenceinket a hőségtől

Biztosítsunk neki árnyékos helyet, és emellett mindig legyen friss vize, olyan tálban, amit nem tud könnyen felborítani. Ebbe akár néhány jégkockát is tehetsz, hogy ne forrósodjon fel olyan hamar.

A hűtőmatrac jó szolgálatot tesz a forró nyári napokon, és a legtöbb állatkereskedésben beszerezhetsz egyet. Nyomás hatására aktiválódik, nem igényel külön külső hűtést. Ha az állat ráfekszik, a matrac elkezdi hűteni a testét.

Kerüljük a nyári kánikulában a sok testmozgást! Ha kutyád nagyon igényli a lefárasztást, lehetőleg csak kora reggel és este sétálj vele. A forró aszfalt vagy beton akár 60 celsius fok fölé is melegedhet, és súlyos károkat tehet a kutyák mancsában, így lehetőleg füves területen sétáltassuk, de ha ez nem megoldható, kizárólag a legmelegebb időszakot elkerülve, amikor nem éget a nap, ivagy amikor már lenyugvóban van.

A macskákat nem szokás fürdetni, mivel többnyire utálják a vizet, már néhány csepptől is fejvesztve menekülnek. Próbát tehetünk egy vizes szivaccsal, de többnyire beérik azzal, ha megbújhatnak egy árnyékos helyen.

A kutyák testfelületének vizezése egyszerűbben megoldható, bár sok kutya is idegenkedik a teljes fürdetéstől, ha nincs hozzászokva kölyökkorától kezdve. A rálocsolt víz a zsíros szőrzetről lefolyik, megrázva a bundát szinte száraz is lesz rögtön, ezért érdemes a rácsorgatott vizet a szőrzetbe szinte beledörzsölni, ha mégis ezt a módját választjuk a felfrissítésüknek.

Ha locsoljuk, akkor a nyaktól hátrafelé tegyük, a végtagjaira bőven juttathatunk, de a farkát hagyjuk ki! Az arcába, fülébe csorgó vizet a kutya se szereti, a vizes farkával pedig fröcsköl. Mivel melegben szívesen fekszik, hamar sáros lehet a farka, amivel összeken ruhát és falat is. Hőségben a locsolócső is jól jöhet, de a kutyák között is van olyan, amelyik pont annyira örül a hideg zuhanynak, mint a gazdája, ha a szomszéd locsolná nyakon hirtelen

- mondta el az állatorvos.

Hőségben sétáltatásnál nem ritkán látni a kutyáját itatásra biztató gazdát, mondván, az ember is megszomjazik. Csakhogy mi azért iszunk ilyenkor, mert izzadunk, közben a kutya és a macska gyakorlatilag nem. Így ugyan a szájuk a lihegéstől kiszáradhat, de az itatást erőltetni indokolatlan. Jobban tesszük, ha a magunkkal vitt vizes üvegből megnedvesítjük a kutya fülkagylóját, fejét, nyakát, hogy a párologtatással hőt leadva kissé lehűljenek. Amennyiben lehetőség van rá, a teljes test vízbe merülése rendkívül frissítő lehet a kutyának, persze ennek során figyelembe kell venni egyéb szempontokat (biztonság, szabályok betartása, másokat ne zavarjunk stb.) is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

kutyatartás

hőség

hőguta

macska

védekezés

napégés