Profik filléres trükkjei: így maradhat sokáig életben a vágott virág a vázában

HelloVidék   
  Megosztom
Profik filléres trükkjei: így maradhat sokáig életben a vágott virág a vázában

Ki ne szeretné, hogy virágok díszítsék otthonát? Gyakran az ajándékba kapott vagy frissen vásárolt virágcsokrok azonban megnehezítik a dolgunkat, és néhány nap alatt tönkremennek. A friss vágott virágok üde színfoltjai lehetnek a lakásnak, de megfelelő gondozás nélkül előfordulhat, hogy elhervadnak és idő előtt elpusztulnak. Tanuld meg, hogyan tarthatod a virágokat frissen és élénken! Ebben segítünk most. 

A Grower Direct szakértői szerint van pár dolog, amire érdemes figyelni, hogy hosszabb legyen vázáinkban a vágott virágok élettartama.

1. Kezdj tiszta vázával és jó minőségű vízzel!

A friss vágott virágok életében az egyik legnagyobb károsító tényező a baktériumok. A baktériumok és gombák mindenütt jelen vannak, és készen állnak arra, hogy belépjenek a szár vágott felületére és szaporodjanak. A tényleges bomlási tünetek megjelenése előtt a vízszállító szövetek sejtjei eltömődhetnek mikroorganizmusokkal, ami gátolhatja a vízfelvételt.

A növény gyökérrendszere szűrőként szolgál, hogy megakadályozza a szennyeződések, mikroorganizmusok és vegyi anyagok bejutását, és szabályozza a növény vízfelvevő képességét. Amikor a virágot levágják életfenntartó gyökérrendszeréről, elveszíti ezt a létfontosságú szűrőt. Ezért fontos, hogy mindig tiszta vízzel kezdjük a virág védelme és megőrzése érdekében.

Mindig meleg, tiszta vizet használjunk, mivel a legtöbb virág hatékonyabban veszi fel a meleg vizet, mint a hideget. A vázában használt víz tényleges minősége nagy szerepet játszik a virágok életciklusában, hiszen nem indegy milyen mértékben tartalmaz:

  • Nátriumot – Lágy vízben nagy koncentrációban, különösen sóval lágyítva, mérgező a rózsákra és a szegfűre.
  • Fluoridot – Számos közösségben adják az ivóvízhez a fogak egészsége érdekében. A fluor ártalmas a gerberára, a kardvirágra és a fréziára is.
  • Ásványi anyagokat – Sok területen az ivóvíz „keménynek” számít, és magas ásványianyag-tartalma van. Az oldott ásványi anyagok gátolhatják a virágszárak megfelelő hidratáló képességét.

2. Használj profi tápoldatokat

Amíg a virág a növényhez tapad, táplálékot kap, amely lehetővé teszi a növekedést és a fejlődést. A növényről levágva elveszti táplálék- és vízforrását. Bár könnyű megtalálni mindenféle otthoni receptet a szokásos háztartási termékekről, amelyekkel meghosszabbíthatják virágai élettartamát, sok mindenhez hasonlóan ezt is a legjobb szakemberre bízni.

Ápold virágaidat virágtápcsomaggal. A virágüzletek és szupermarketek előre csomagolt keverékeket árulnak az összes alapvető tartósítószerből, amelyek segítik a vágott virágok tartósságát. Ezek a virágtápcsomagok kiegyensúlyozott cukorkeveréket tartalmaznak a virágok táplálására, savanyítókat a víz pH-értékének szabályozására, valamint biocidot a káros baktériumok eltávolítására.

A legtöbben ezzel próbálkoznak házilag:

Készíts saját virágeledelt: virágos élelmiszercsomagok vásárlása helyett elkészítheted saját barkács recepted is.

  • A legnépszerűbb recept az, hogy a vázát három rész vízzel, egy rész Sprite-tal (a cukor miatt) és néhány csepp fehérítővel töltsd meg, hogy elpusztítsd a baktériumokat.
  • Egy másik elterjedt recept az, hogy két evőkanál almaecetet, két evőkanál cukrot és fél teáskanál fehérítőt keverünk egy literes váza vízbe.
  • +1 Lassítsd le a hervadást néhány csepp vodkával. Ha egy kis alkoholt adunk a vágott virágoknak, az valóban lelassíthatja öregedési folyamatukat. A vodkában lévő alkohol megakadályozza, hogy a virágok etiléngázt termeljenek, ami a virágok elhervadását okozza.

3. Vágd le a szárakat és távolítsd el a lombozatot

Hogy virágunk tovább tartson, vágjunk le a szárából pár centit. Mindig használjunk éles kést vagy metszőollót. A ferde vágás több szárterületet nyit meg a hidratálás érdekében, és megakadályozza, hogy a szár vége közvetlenül a váza alján feküdjön, ami akadályozza a víz áramlását.

Azokat a leveleket, amelyek a tartályban a vízvonal alatt lesznek, el kell távolítani . A vízben ülő levelek megromlanak és rothadnak. A pusztuló levelek jó táptalajt képeznek a baktériumok és gombák számára, amelyek eltömítik az érrendszert, megakadályozva a hidratációt, és végül halált okozva.

De ne távolítsuk el az összes levelet a szár hossza mentén, a virágoknak szükségük van a levelekre a hidratálási folyamat részeként. Mindig legyél „gyengéd” a levelek eltávolítása során, a szár felszínén lévő törések vagy hasadások olyan „nyílt sebek”, amelyekbe baktériumok juthatnak be.

4. Végül, de nem utolsósorban

Naponta ellenőrizd a vízszintet, és szükség szerint töltsd fel. Ha a víz zavarossá válik, teljesen frissre kell cserélni. Ahogy a víz szintje csökken, a vázákat újra meg kell töltenie friss vízzel.

A friss virágápolás teendői és tiltásai

Tedd:

  • Mindig tiszta vázát és minőségi vizet használj
  • Mindig a javasolt tápoldatot használjuk, ne kísérletezzünk házi szerekkel.
  • Először mindig vágjunk le a virágok száraiból.
  • Mindig távolítsuk el a leveleket a vízvonal alatt.
  • Mindig ellenőrizzük naponta a vizet, és töltsük föl, ha szükséges.
  • Távolítsunk el minden olyan virágot, amely idővel kevésbé tűnik érintetlennek, mert így a megmaradt virágok frissen fognak kinézni.

Ne tedd:

  • Soha ne használj „házi készítésű” tápoldatokat, amiket a netes legendárium javasol, mint például aszpirint, üdítőt vagy fehérítőt.
  • Soha ne távolíts el minden levelet a szárról
  • Soha ne helyezd virágaid friss gyümölcsök mellé, mivel etiléngázt termelnek, ami lerövidíti a virágok élettartamát.
  • Soha ne helyezd a virágokat közvetlen napfényre, hőregiszter közelébe vagy bármilyen más túlzott hőforrás közelébe.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vágott virág

vágott virágok

frissen tartás

virággondozás