Brutális károkat okozott az ítéletidő: villanyvezetékeket, épületeket rongált meg a vihar

MTI   
  Megosztom
Brutális károkat okozott az ítéletidő: villanyvezetékeket, épületeket rongált meg a vihar

Elsősorban a déli országrészben okozott károkat a pénteki vihar, 323 tűzoltói beavatkozásra volt szükség: szél és jég okozta épületkárok, leszakadt villanyvezetékek, valamint utakra, kerítésekre, háztetőre dőlt fák miatt hívták a tűzoltókat - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes azt írta, a tűzoltóknak Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében adta a legtöbb munkát a vihar. Kifejtette: Baranya vármegyében Kákics, Marócsa, Drávafok, Csányoszró, Birján, Okorág és Hirics településen csaknem 150 épületben okozott károkat a jégeső. Csányoszrón egy családi ház lakhatatlanná vált, az ott lakó 8 embert az önkormányzat helyezte el. Az épületkárok mellett 70 esetben kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a baranyai tűzoltókat.

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet kezelésére operatív törzset hozott létre, amely péntek óta irányítja a viharkárok felszámolását. A sérült ingatlanokról veszélyesen lelógó tetődarabok eltávolítását, a háztetők ideiglenes helyreállítását a tűzoltók és az önkéntesek folyamatosan végzik. Baranya vármegyébe 24 tűzoltót és 6 tűzoltóautót vezényelnek át Somogy, Tolna és Bács-Kiskun vármegyéből, hogy szombaton részt vegyenek a károk felszámolásában.

Bács-Kiskun vármegyében a tűzoltókat Tompa, Katymár, Hercegszántó, Tataháza térségébe riasztották úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz. Katymáron egy rehabilitációs otthon tetejére dőlt egy diófa, amit már eltávolítottak, az otthon működését nem befolyásolta az eset.

Békésben a kidőlt fák mellett a felgyülemlett esővíz okozott gondokat. A legtöbb beavatkozásra Nagyszénáson és Pusztaföldváron volt szükség. Pusztaföldváron egy általános iskola és óvoda tetejére dőlt egy fa.

Csongrád-Csanád vármegyében Makó, Szeged, Mórahalom és Hódmezővásárhely környékéről érkeztek a bejelentések. Szegeden a Napraforgó utcában villám csapott egy melléképületbe, amelynek a teteje 3 négyzetméteren égett, a tűzoltók oltották el a tüzet.

A déli országrészben több fa is elektromos vezetékekre dőlt, emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében pénteken több ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, ez szombat reggelre néhány százra csökkent.

A szóvivő kitért arra, hogy még szombaton is folytatódik a viharkárok felszámolása a csütörtöki jégeső miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol a vihar több mint 600 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg. Nagyecseden és a környező településeken csütörtök óta 318-szor avatkoztak be a tűzoltók épületkárok miatt. Mivel még 110 beavatkozás van folyamatban, a környező vármegyékből 8 járművel 32 tűzoltót vezényelnek át szombaton a térségbe.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vihar

időjárás

viharkár

viharkárok