Veszélyes kártevők tizedelik most a hazai diótermést: így lehet védekezni ellenük

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes kártevők tizedelik most a hazai diótermést: így lehet védekezni ellenük

Június második felében több kerttulajdonos kereste meg Tóth István növényvédelmi szakmérnököt, hogy segítsen nekik, miért hullik le zölden a dió a fáról, írja a sonline.hu.

Két kórokozó okozza, a gnomónia gombabetegség és a xanthomonas baktérium kettős fertőző hatása érvényesült a terméskötődéskor, az esős időjárás nagyon kedvezett mindkét kórokozó szaporodásának

– magyarázta a sonline.hu. kérdésére Tóth István, aki hozzátette, van olyan kert, ahol a zöld termés fele lehullott a fáról. Tavasszal lemosó permetezéssel és réztartalmú készítményekkel tudtak védekezni a fertőzése ellen.

Július közepén megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása is

Egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, teljesen belefúrják magukat a termésbe így károsítva a dióbelet is. A kár­tevő a zöld burkot feldarálja, az elkezd rothadni, korhadni.

Akinek van lehetősége, acetamipirid hatóanyagú rovarölő szerrel permetezze a fákat 8–10 naponként és sárga fogólapokat, rovarcsapdákat helyezzen ki, így nagymértékben tudja csökkenteni a fertőzést

– sorolta Tóth István.

Akik a fa alá fóliát terítettek és a rajta lévő leveleket összeszedték, ott kevesebb a kártevő.

de ha megfelelően védekezünk, akkor megmenthetjük a diót a karácsonyi ünnepekre. A dióburok-fúrólégy is elkezdte támadását, petéket rak a zöld héj alá.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dió

diótermesztés