Hobbikertészek, figyelem: jobb, ha időben védekezel; ezek tehetik tönkre az idei paradicsom termését

Agrárszektor   
  Megosztom
Hobbikertészek, figyelem: jobb, ha időben védekezel; ezek tehetik tönkre az idei paradicsom termését

Habár paradicsomot termeszteni nem a legnehezebb feladat, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni a növények nevelése során - írja a balconygardenweb.com. Számos olyan jel lehet, ami bizony valamilyen problémára utal, ilyen lehet a levélpöndörödés, a növény hervadása, a hulló virágok vagy akár a barna foltok megjelenése. Az Agrárszektor most megmutatta, melyiket, mi okozhatja, és azt is, mit tehetünk ellenük.


 

1. Kevés vagy hulló virágok

A paradicsomnál gyakori probléma, hogy kevés virág lesz rajta, vagy épp vannak, de azok lehullanak. Ez komoly probléma, hiszen, ha nincs elég virág, akkor nem nagyon lesz termés sem, és az egész növény egészségét is befolyásolhatja.

Az extrém hőmérsékletek, tehát a túl meleg, vagy túl hideg (10 fok alatt) akadályozhatják a virágok fejlődését, és gyakran virághulláshoz vezethetnek.

Az erős szél könnyen kárt tehet a virágokban, amelyek így akár le is hullhatnak. Érdemes védeni tehát a növényeket valamilyen támasztékkal (karó, rács, háló) a széltől.

Ha túl sok nitrogént kap a növény, akkor inkább a lombozatot fogja fejleszteni, és nem a virágokat. Ajánlott inkább alacsonyabb nitrogéntartalmú műtrágyát használni.

A foszfor hiánya rossz virágfejlődéshez vezethet. Ültetés előtt keverjünk a talajba foszforban gazdag műtrágyát.

Bizonyos kártevők jelenléte szintén okozhat virághullást, ezért érdemes gyakran ellenőrizni a növényeket, hogy nincs-e rajtuk valamilyen "betolakodó".

Egyes betegségek, például bakteriális vagy gombás fertőzések virághullást okozhatnak. Mindig legyenek ideálisak a higiéniai körülmények a növények számára, és válasszunk rezisztens fajtákat.

2. Levél pöndörödés vagy levélsodródás

A paradicsomnál gyakran előfordulhat a levelek felfelé vagy lefelé történő kunkorodása, vagyis pöndörödése. Ez gátolhatja a növény egészséges növekedését, és kisebb hozamhoz vezethet.

A liszteskék olyan vírusos betegségeket terjeszthetnek, amelyek a levelek sodródását eredményezhetik. Alkalmazzunk ragacsos csapdát, esetleg vessünk be hasznos rovarokat ellenük.

A paradicsom mozaik vírus (ToMV) szintén okozhat levélsodródást, ezért figyeljünk arra, hogy rezisztens fajtájat ültessünk, és gondoskodjunk a megfelelő higiénáról a növények gondozása során.

Egyes gyomirtó szerek is okozhatják a leveleket kunkorodását, fodrosodását, ezért a paradicsomnál inkább kerüljük a használatukat.

A rossz öntözési gyakorlatok is okozhatnak levélsodródást, ezért ügyeljünk a rendszeres és megfelelő locsolásra, hagyjuk, hogy kicsit kiszáradjon a talaj az egyes öntözések között, illetve kerüljük a túlöntözést.

A sok nitrogén elősegítheti a vegetatív növekedést, és könnyek a levelek felkunkorodását eredményezheti. Használj kiegyensúlyozott, alacsonyabb nitrogéntartalmú műtrágyát, és gondoskodj a többi alapvető tápanyagról is.

A kevés kalcium is okozhatja a levelek sodródását, ezért figyeljünk arra, hogy a talajban legyen elég belőle, illetve ügyeljünk a megfelelő pH-értékre is.

3. Napégés

A napégés gyakori probléma a paradicsomnövényeknél, a nevéből adódóan akkor fordul elő, amikor túlzott napfényt kap a zöldség. Ilyenkor foltok jelennek meg a termésen, amely előbb ráncossá válhat, majd akár teljesen el is rothadhat.

A növények nem megfelelő takarása könnyen okozhat napégést, ezért figyeljünk a megfelelő metszésre, hogy meglegyen az ideális egyensúly a terméshozás és lombfejlődés között.

Napos időszakoknál gondoskodjunk valamilyen árnyékolóról a növények felé.

A paradicsomot mindig akkor szedjük le, amikor már teljesen érett, vagy még éppenhogy nem az. A túlérett paradicsom érzékeny a napégésre, ezért mindig időben szüreteljük le a termést a növényről.

4. A paradicsom hervadása

A hervadozó paradicsomnövények aggasztó látványt nyújtanak, hiszen ez mindig valamilyen problémát jelent. A hervadáshoz számos tényező hozzájárulhat, kezdve a különböző környezeti hatásoktól egészen a kártevőkig, illetve betegségekig.

A nem megfelelő vízellátás gyakran okozza a paradicsom hervadását. Mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak a növények, különösen a szárazabb időszakokban.

A túlzott öntözés gyökérrothadáshoz vezethet, akadályozza a megfelelő oxigéncserét, és hervadást okozhat. Figyeljünk az ideális vízelvezetésre, és kerüljük a túlöntözést. Mindig hagyjuk kicsit kiszáradni a talajt az egyes öntözések között.

A magas vagy éppen az alacsony hőmérséklet szintén okozhatja a paradicsom hervadását.

5. Lisztharmat

A lisztharmat egy olyan gombás betegség, amelyik porszerű, fehér vagy szürkés bevonatot képez a leveleken, a száron és a termésen is. Ha nem kezeljük időben, akkor csökkenhetnek a hozamok, és az egész növény legyengülhet.

Mindig legyen megfelelő távolság az egyes növények között, így segítjük majd a levegő áramlását, csökkenthetjük a páratartalmat, és a lisztharmat kialakulását is megakadályozhatjuk.

A rendszeres metszés, kacsolás, illetve a lombozat ritkítása nagyon fontos, ezzel is tudjuk szabályozni a levegő keringését, illetve segíthetjük a napfény bejutását a levelek közé. Ezekkel minimálisra csökkenthetjük a lisztharmat megjelenését.

Távolíts el és semmisíts meg minden fertőzött növényi részt, így a lehullott leveleket és terméseket is, ezzel meg tudod akadályozni a betegségek terjedését. Fontos, hogy ezeket a részeket, soha ne tedd a komposztba!

A neem olaj gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a lisztharmat kezelésében. Hígítsd fel az utasítások szerint, és permetezd be a növények fertőzött részeit, majd szükség szerint ismételd ezt meg 7-14 naponta.

6. Barna foltok a lombozaton

A paradicsom levelein megjelenő barna foltok olyan problémákra utalhatnak, mint valamilyen fertőző betegség, tápanyaghiány, kártevők jelenléte, de környezeti tényezők is okozhatják őket. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést el tudd kezdeni, fontos azonosítani a barna folt megjelenését konkrét okát. Ha ilyen barnulást észlelünk első lépésként minden esetben távolítsuk el a fertőzött részeket, és semmisítsük meg őket.

A cikk folytatását az Agrárszektoron olvashatod!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

paradicsom betegség