Falánk a kártevők pusztítják a kertek termését: létezik megoldás ellenük?

HelloVidék   
  Megosztom
Falánk a kártevők pusztítják a kertek termését: létezik megoldás ellenük?

Már a „változékony időjárás” kifejezés is túlságosan enyhe az elmúlt hetek és napok szélsőséges időjárásának a jellemzésére. Lehűlés, viharos szelek, záporok váltották le hirtelen a kánikulai forróságot. A sok esőtől repedtek, a szelektől karcolódtak a gyümölcsök. Nyitott kapukra talált a monília, az összes fán érő gyümölcs veszélyben van! A szürkepenész pedig a szőlő sérült bogyóit kerülgeti. Az esőktől az almatermésűekben új erőre kapott a varasodás és még a lisztharmat is jól érzi magát, rájuk továbbra is gondolni kell.

Úgy látom, hogy sok kertben elő kell venni a permetezőgépet

- írja előrejelzésében Zsigó György.

Az alma és a körte varasodásáról már részletesen írtam korábban. A réztartalmú gombaölőkkel vihar után érdemes gyorsan permetezni, mert a sebeket is fertőtleníthetjük ezekkel és egyben a varasodás ellen is hatásosak. (Néhány réztartalmú csak a színeződésig javasolt, mert perzselhetnek. Erről tájékozódjanak a címkéken vagy a gazdaboltokban, mert a záporok is lemoshatták a gyümölcsök viaszrétegét, így még könnyebben „megégethetik” a gyümölcsöket.) Újabb esőknél ismételni kell, mert kontakt szerek

- tette hozzá a szakember.

Mint írja, aki csak ritkábban jut el a fáihoz, azok a kertbarátok még a felszívódók közül is választhatnak. Néhány hatóanyag a lisztharmatra is hatásos, míg a ciprodinil pedig a varasodás mellett a moníliára is engedélyezett, hasonlóan a metiramhoz. A lehullott gyümölcsök felszedése is felér egy permetezéssel.

A nedves környezetben a friss zöldségek között tobzódnak a csigák. Néhány éve II. kategóriába sorolták át a metaldehid tartalmú csigaölőket. A már jól ismert csapdázási módszerek mellett két új, veszélytelenebbnek mondott, vasfoszfát és vas-pirofoszfát hatóanyagú készítmény is engedélyt kapott. Mindkét növényvédő szer engedélyokiratát megtalálják a Gazdaboltosoknak és vásárlóknak szóló fejezetben.

A hirtelen lezúduló eső repesztette a szőlőbogyókat. A szomjazó hangyák, darazsak, katicák kirágták a szemeket és a szürethez közeledve már vékonyabb is a bogyók héja. Könnyebben fertőzhet a szürkepenész (botritisz). A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, a bogyókon szürkésbarna foltok, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep jelzi a fertőzést. Ekkor már csak a beteg fürtrészek eltávolítása is segíthet (késsel, bogyózó ollóval).

Most a gomba terjedésének kedvez az időjárás! Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! Hatóanyagok melyekből III. kategóriás gombaölők is kaphatóak: pl. a ciprodinil (é.v.i.: 14 nap), az azoxistrobin (é.v.i.: 7 nap), a fludioxonil (é.v.i. bor: 21, é.v.i. csemege: 35 nap), a fenhexamid (é.v.i. csemege: 7, illetve é.v.i. bor: 14 nap), a boszkalid (é.v.i.: 28 nap), a fenpirizamid (é.v.i. bor 21, é.v.i. csemege 14 nap) és az izofetamid (é.v.i.: 21 nap). Kis kiszerelésben is kapható, a piraklostrobint tartalmazó gombaölő, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett (é.v.i.: 35 nap).

A III. kategóriás „bioszerek” é.v.i-je „nk”, azaz „nincs korlátozás”. Tehát az előírások betartásával, akár a szüret előtti napokban is permetezhetünk velük. Ilyenek pl. a parazita gombákat vagy az egyik bacillus fajt tartalmazó „bioszerek”. A narancsolaj hatóanyagú gombaölő is bevált. (A réztartalmú szerek fertőtlenítik a sérüléseket, de közvetlenül nem hatásosak. szakirodalom szerint még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

A fiatal hajtásokon megjelent a peronoszpóra is. A későn érő és a fogékonyabb fajtákon olyan gombaölőt válasszanak, amely a szürkepenész mellett a peronoszpóra ellen is hatásos. Már többször utaltam a csalán kivonatra (7 nap é.v.i.), többek között a peronoszpóra ellen is ajánlják

- magyarázza a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

növényvédelem

növényvédő szer

kert

kertgondozás

permetezés

zsigó györgy