Rengeteg aknát rejthet a magyar vidék: sokan nem is tudnak róla, itt találták a legtöbbet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg aknát rejthet a magyar vidék: sokan nem is tudnak róla, itt találták a legtöbbet

Csak tavaly több ezer robbanótestet kellett hatástalanítaniuk a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred speciálisan és sokoldalúan képzett szakembereinek - ez derült ki azokból a részletes válaszokból, melyeket a Honvédelmi Minisztérium a Pénzcentrum ezirányú érdeklődésére küldött.

Mint írják, a tűzszerészek már erejüket megfeszítve dolgoznak értünk a nap minden percében, még mindig több ezernyi bomba lehet a magyar talajban - de szerencsére már jó ideje nem tett kárt emberéletben egyetlen olyan bomba vagy más robbanótest sem, amely a második világháború után a földben maradt szomorú emlékeztetőként.

Innen érkezik a legtöbb bejelentés

A bombák, robbanószerek, gránátok és más effélék elszállítása és hatástalanítása, vagyis összességében annak biztosítása, hogy a civil lakosságban és az épületben semmilyen kárt ne okozzon, ma a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred feladata. Ez a különlegesen és speciálisan kiképzett szakembergárda érkezik meg a lehető leggyorsabban, ha bejelentés érkezik arról, hogy valaki gyanúsat talált - az pedig szinte mindig van.

50-100 kilogrammos szovjet, német és magyar gyártmányú légibombákról rendszerint havonta több bejelentés is érkezik. Ennél nagyobb tömegű robbanóeszközök viszonylag ritkán kerülnek elő, jellemzően amerikai vagy brit gyártmányú légibombákat szoktak ennél nagyobb súlyú kategóriába esni. Elhelyezkedésük szerint jellemzően a fővárosból, illetve a Duna vonalából érkeztek eddig bejelentések nagyobb tömegű légibombákról. Tavaly augusztusban hatástalanítottak a tűzszerészek egy 500 kg-os szovjet légibombát Veszprém belvárosában. Amerikai 500 kilogrammos légibombát Budapesten utoljára 2022. decemberében, a csepeli Petróleum öbölben hatástalanítottak alakulatunk tűzszerészei, azt megelőzően pedig 2021. júliusában, a 13. kerületi Reitter Ferenc utcában ártalmatlanítottak a katonák ilyen típusú robbanóeszközt

- sorolták az emlékezetes eseteket. De kiderült az is, hogy a nemsokára kezdődő atlétikai világbajnokságnak otthont adó stadion építkezése sem ment zökkenőmentesen, mert oda is hívták őket.

2020. decemberében 1 tonnás amerikai légibombát kellett hatástalanítani, szintén a fővárosban, az atlétikai stadion építési területén. 2019. márciusában pedig két 1 tonnás amerikai légibombát emeltek ki szakszerűen a Dunából a folyamőrök Budafokon, majd a tűzszerészek eltávolították belőlük az élesített gyújtószerkezeteket

- elevenítették fel az emlékeket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bomba

tűzszerészek

duna

veszprém

honvédelmi minisztérium

pénzcentrum