Idegen állatfajok bukkanhatnak fel a magyar kertekben: nagy baj lesz, ha elszaporodnak

Agrárszektor   
  Megosztom
Idegen állatfajok bukkanhatnak fel a magyar kertekben: nagy baj lesz, ha elszaporodnak

Fel kell készülni arra, hogy a klímaváltozás erősödése, illetve az évről évre egyre szélsőségesebb időjárás miatt több idegenhonos, invazív állatfaj jelenik majd meg Magyarországon - tudta meg az Agrárszektor az Agrárminisztériumtól. Kiemelték, ezek a fajok a térhódításukkal elképesztő mértékben veszélyeztetik a természetes életközösségeket, ráadásul hazánkba leggyakrabban Észak-Amerikából és Ázsiából kerülnek be, minden esetben emberi közvetítéssel. Hazánkban a leggyakrabban előforduló idegenhonos inváziós fajok a cifrarák, a jelzőrák, az ékszerteknős, a fekete törpeharcsa, a nutria, a nyestkutya, a pézsmapocok és a mosómedve.

Az inváziós fajok jelenléte nem újkeletű dolog Magyarországon, nem biztos azonban, hogy mindenki tudja, mit is jelent pontosan ez a kifejezés. Inváziósnak azokat az idegenhonos, természetes elterjedési területükön kívül előforduló, ott megtelepedni képes, és térhódításukkal a természetes életközösségeket veszélyeztető fajokat nevezzük, amelyek minden esetben emberi közvetítéssel jutnak el természetes elterjedési területeiken kívülre

- tájékoztatta az Agrárszektort az agrártárca. Ezen fajok azért is jelentenek komoly problémát többek között az őshonos élővilágra is, mert nagyon gyorsan terjednek és szaporodnak. Külön hangsúlyozták, hogy önmagában az idegenhonosság vagy a megtelepedési képesség nem feltétlen jelentik, hogy egy faj invázióssá válik.

Még ha egy faj a természetes elterjedési területén kívülre emberi közvetítéssel el is jut, csak akkor tud sikeresen megtelepedni, ha az éghajlati és élőhelyi feltételek adottak számára. A faj a sikeres megtelepedést követően csak akkor válik invázióssá, ha valamely tulajdonsága erre alkalmassá teszi. Ilyen lehet a gyors szaporodóképesség, a környezeti feltételekkel szembeni tág tolerancia, jó versenyképesség vagy például az állományuk szabályozásában szerepet játszó kórokozóik, parazitáik, predátoraik helyi hiánya

- emelte ki az Agrárminisztérium.

A leggyakoribb invazív állatfajok hazánkban:

De hogyan kerülnek be az inváziós fajok Magyarországra? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állatok

invazív

invazív faj

kártevő