Véget ért a szüret: így alakult az idei szőlőtermés

HelloVidék   
  Megosztom
Véget ért a szüret: így alakult az idei szőlőtermés

A csapadékos tavasz és nyár feladta a leckét, a szokásosnál is jobban oda kellett figyelni a növényvédelemre. Ennek ellenére mégis jó évjáratra számítanak Veszprémben a pincészetek.

Kitűnő a szőlőtermés, nagyon jó évjáratra számít Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A felsőörsi és a mindszentkállai birtokon október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani.

Nagyon jó minőségű kék szőlőt tudtunk szüretelni, a fehér fajták pedig – mind a sauvignon blanc, mind a rajnai rizling – nagyon aromásak. Decemberben már többet tudunk majd, hiszen látnunk kell, hogyan alakulnak az érlelés során a borok, de nagyon szép évjáratra számítok. Pedig küzdelmes hónapok állnak mögöttünk

- mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet két saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán folytat szőlőművelést egyházmegyei keretek között. Összesen hét fajtát – sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, kékfrankost, cabernet sauvignont, cabernet franc-t és syrah-t – takarítottak be.

A nyár fülledt, csapadékos volt, később értek be a szőlőfürtök, így a szüret is kéthetes csúszással kezdődött a felsőörsi és a mindszentkállai birtokon. A Veszprémi Érseki Pincészet legkorábban érő fajtája a sauvignon blanc, szeptember közepén ezzel a népszerű szőlőfajtával kezdték a szüretet, amelyet a rajnai rizlinggel és az olaszrizlinggel folytattak, majd a kék szőlők betakarításával zártak október második hetében.

A szeptember különösen meleg és száraz volt, így ki tudtuk várni, hogy tökéletesen beérjenek a kék szőlők, amiket teljes biológiai érettségben szedtünk le

- mondta Benesch Antal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

szőlő

termelési szünet

pincészet