Ezt hozta 2023 időjárása: a tizedik legcsapadékosabb volt a december

MTI   
  Megosztom
Ezt hozta 2023 időjárása: a tizedik legcsapadékosabb volt a december

Múlt év decembere a tizedik legcsapadékosabb volt 1901 óta, az év utolsó hónapjában országos átlagban 83,9 milliméter eső esett - derült ki egy friss elemzésből.

A HungaroMet oldalán közölt elemzés szerint a tavalyi év decemberének középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fok volt, ami 2,2 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

A hónap első harmada még a szokásosnál is hidegebb volt, majd december második fele rendkívül enyhe időt hozott, és összességében nagyon enyhe decemberen vagyunk túl. Az ország déli felén általában meghaladta a 3 fokot, helyenként a 4 fokot is elérte a középhőmérséklet, míg fagypont közeli havi átlagérték csak az Északi-középhegység térségében fordult elő.

A legtöbb - 150 milliméter körüli - havi csapadékot a Dunántúli-középhegység térségében, a legkevesebbet - 50 milliméter alatt - a Bükktől északra mérték.

Az elemzésben arról is írtak, hogy 2023 utolsó két hónapjában országosan az előzetes adatok alapján 190,9 milliméter csapadék esett, ami a harmadik legnagyobb érték a 20. század eleje óta, csak 1965-ben (196,1 milliméter) és 1952-ben (207,1 milliméter) volt ennél több a november-decemberi kéthavi csapadékmennyiség Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

csapadék

elemzés

időjárás