Kevesen tudják, de valóságos kincset érhet ez a fűszer: milliókat lehet vele keresni

Agrárszektor   
  Megosztom
Kevesen tudják, de valóságos kincset érhet ez a fűszer: milliókat lehet vele keresni

Van olyan fűszer a világon, aminek kilója akár 10 millió forintot érhet. A sáfrányt egykor Magyarországon is rendszeresen termesztettek, ám ez megszakadt, hamarosan újra megindulhat a termesztés.

Az Agrárszektor megtudta, hogy hamarosan újra a „térképen lehetünk”, ha sáfránytermesztésről beszélünk. Továbbá megtudtuk azt is, miért csalóka ez a 10 milliós összeg, illetve azt, hogy előszeretettel hamisítják, így nem árt odafigyelni, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

A Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetsége a lapnak elmondta, hogy az ország teljes területe alkalmas lehet a sáfrány termesztésére. Természetesen vannak igényei a növénynek, így a laza, homokos talajt részesíti előnyben, nem bírja a pangó vizet és -23 fok alatt elfagy.

A fővirágzás - amennyiben ideálisak a körülmények számára - október közepén négy-öt nap. Az őszi virágzás a leglátványosabb időszaka a sáfránynak, de télen se kell nélkülözni a növény látványát, hiszen közel 50 cm-es leveleivel izgalmas képet nyújt deres időben. Tavasszal elszárítja a leveleit, májustól szeptemberig egyáltalán nem látszik belőle semmi. Fontos kiemelni, hogy a Crocus Sativus L., vagyis a valódi sáfrány csak termesztett változatban létezik, vadon nem fellelhető. A sáfránytermesztés legfontosabb feltétele a türelem. Aki gyors meggazdagodást, könnyű munkát vár a növénytől, hamar csalódni fog.

Ezt nem sokan tudják róla

A köztudatban mediterrán, keleti növényként tartják számon a sáfrányt. Kevesen tudják, hogy ez a hagymagumókkal szaporodó növény a Kréta szigetén őshonos Crocus Cartwrightianus nemesített változata. Időjárás tekintetében a száraz, forró nyarakat, hűvös őszt kedveli. Szüksége van csapadékra is elsősorban a virágzás előtti időszakban, szeptember végén, október elején.

Ahol az évi átlag csapadék mennyisége eléri a 400-500 mm-t és a sáfrány számára kedvező eloszlásban, tehát inkább télen, ősszel, kora tavasszal esik le, ott érzi magát a legjobban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

növény

fűszer

növénytermesztés.