Ez a csodás zöld pázsit titka: így varázsolhatod újra széppé az elhanyagolt kertedet

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a csodás zöld pázsit titka: így varázsolhatod újra széppé az elhanyagolt kertedet

A tavasz közeledtével egyre több háztartásban kezdenek hozzá a kerti munkálatokhoz. Sok otthon részben vagy egészében füvesített, ami nem nélkülözheti a rendszeres fűnyírást. A legtöbb helyen már márciusban vagy áprilisban előkerülnek ezek a háztartási gépek. Manapság már rendkívül sokféle fűnyíró közül választhatunk a barkácsboltokban. Az ideális gépek kiválasztása sokszor nem könnyű, mivel a döntést az áron kívül rengeteg tényező befolyásolhatja még. A HelloVidék éppen ezért górcső alá vette, hogy melyek azok a szempontok, amelyek alapján a legjobban tudunk mérlegelni vásárlás előtt.

Azért, hogy kertünket megfelelően karban tudjuk tartani elengedhetetlen a megfelelő háztartási gépek megléte. Szerencsére már a legtöbb barkácsáruházban rengeteg fűnyíró közül választhatunk. A megfelelő fűnyíró kiválasztása számos gondtól óv meg bennünket. Egy kisebb, átlagos méretű zöldfelület rendben tartásához bőven elegendő lehet egy elektromos vagy éppen akkus fűnyíró, viszont ha ennél nagyobb kerttel rendelkezünk ott már érdemes inkább egy sokkal erősebb benzinmotoros modellt vállasztanunk.

A típusválasztást a fentieken túl még az is befolyásolhatja, hogy mennyire homogén a zöldfelületünk, ugyanis egy cserjékkel tagolt zöldfelületen kevésbé domborodnak ki a robotfűnyíró előnyei.

A fentieken kívül fontos még a fűnyíró vágási szélessége, vagyis az, hogy milyen nagy területet tud megmunkálni a gépünk. A másik fontos szempont még a motorteljesítmény, ha nagyobb felületen dolgozunk, esetleg a fűszálak közzé erősebb szárú gyomnövények is keverednek, már számíthat a nagyobb erő, ezért ott egyértelműen a benzines gépek a jobbak.

Lényeges szempont, hogy a vágás magassága állítható legyen, mivel így saját magunk is betudjuk lőni, hogy milyen méretűre akarjuk levágni a gyepet. Az eltérő gyeptípusok ráadásul eltérő magasságú vágást is igényelhetnek.

A legfontosabb szempont nyilvánvalóan az ár, e tekintetben érdemes hozzátenni, hogy a különböző fűnyírók széles skálán mozognak. Mint minden kerti gép esetében, itt sem érdemes teljesen a legolcsóbbat megvásárolni. Egészen egyszerűen azért, mert később sok lehet vele a macera, nehézkes vele a munka, nagyon megnehezítheti a munkánkat is. Lapunk megnézte, hogy mennyibe kerülnek az elektromos, benzines, és akkus gépek jelenleg a legnépszerűbb barkácsáruházakban. Az összességében elmondható, hogy nagy a szórás, és kínálatból sincs hiány.

Elektromos fűnyírók

Az elektromos fűnyírókat általában a kisebb, házkörüli munkákhoz ajánljuk. Léteznek azonban olyan elektromos fűnyírók, amelyek már a nagyobb teljesítményű robbanómotoros gépek képességeivel vetekszenek. Ami az árakat illeti nagy a szórás az egyes barkácsáruházakban:

Praktiker

AL-KO Classic 3.82 SE, 1400W, 38CM, 37L, 20-60MM

  • 49.990 Ft / darab

Black&Decker BEMW481BH 1800W 42CM 50L

  • 64.990 Ft / darab

OBI

AGM 1050 elektromos fűnyíró

  • 22 990 Ft/ darab

Villager Villy 1400 elektromos fűnyíró

  • 39 990 Ft

Auchan

GARDENSTAR elektromos fűnyíró 1300 W

  • 27 990 Ft

Agrimotor FM3310 elektromos fűnyíró, 1000W

  • 24 990 Ft

Akkumulátoros fűnyíró

Kifejezetten előnyös a használatok az olyan munkakörnyezetben ahol nem érhető el elektromos hálózat, vagy számos cserje tarkítja a zöld felületet, amelyekbe beakadhatna a kábel a munka során. Léteznek olyan akkumulátoros fűnyírók, amelyek már a nagyobb teljesítményű robbanómotoros gépek képességeivel vetekszenek.

Praktiker

Akkus fűnyíró, feszültség: 18V

  • 31.794 Ft / darab

Graphite fűnyíró, 2X18V ENERGY+ 40CM, 40L, 25-75MM

  • 94.990 Ft / darab


OBI

Einhell Power X-Change GE-CM 18/30 Li akkus fűnyíró akkumulátorral és töltővel

  • 35 000 Ft


Daewoo DALLM18-320 akkus fűnyíró 18 V 4.0 Ah töltő

  • 54 990 Ft

Benzines fűnyíró

A benzines fűnyírókat tipikusan nagyobb zöldfelületeken történő munkavégzéshez ajánlunk, különösen akkor, ha a fű közzé egyéb vastagabb szárú gyomnövények is kerülnek, tehát azokban az esetekben, amikor jelentősége van a teljesítménynek.

Praktiker

Benzines Fűnyíró Fieldmann FZR 4003-79BH

  • 74.990 Ft / darab


Benzines Fűnyíró Fieldmann FZR 4608-B

  • 104.900 Ft / darab

OBI

Villager Prime 4111 T benzines fűnyíró önjáró

  • 84 990 Ft

AGM 4024 benzines fűnyíró

  • 54 990 Ft

Auchan

Daewoo DLM3900-150HP benzines fűnyíró

  • 74 990 Ft

Villager ATLAS 5001T benzines fűnyíró

  • 87 900 Ft

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

fűnyíró

ár körkép

fű gondozása